10.9 C
Pals
Dissabte, 18 gener 2025
- Publicitat -

El Museu del Suro presenta un programa de visites a centres de gent gran i residències per estimular la memòria i la interacció

Després dels bons resultats de la proposta als museus de Barcelona durant la pandèmia, el Museu del Suro s’afegeix a les accions pioneres a les comarques de Girona

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

Des de fa tres anys el Museu del Suro de Catalunya a Palafrugell es va adherir al programa Apropa Cultura per a fer accessible l’oferta cultural a persones en situació de vulnerabilitat. Tal com apareix al pla estratègic educatiu s’han establert diverses accions amb criteris d’accessibilitat social que ja s’estan implementant.

El Museu s’Apropa és un projecte nascut a Barcelona que va sorgir arrel de la pandèmia de la Covid-19. Durant el confinament del 2020 es va prendre consciència de la quantitat de persones grans que viuen a residències i que tenen dificultats per a sortir i gaudir de la vida cultural. Per aquesta raó en aquest projecte, els museus es traslladen a les residències i centres de dia de gent gran per organitzar tallers artístics i culturals.

Després dels bons resultats amb la participació dels principals museus de la ciutat de Barcelona (Museu Nacional d’Art de Catalunya, Museu Picasso, CCCB, Fundació Antoni Tàpies o Museu del Disseny de Barcelona, entre d’altres) actualment s’està portant a terme a diferents museus del territori català.

El Museu del Suro s’adhereix al projecte pilot amb la creació d’un taller de memòria dissenyat especialment per a persones amb dependència que veuen restringida la seva mobilitat, i també a aquelles persones amb Alzheimer o altres demències de grau lleu. En les últimes setmanes ha estat testejat amb grups de les residències Palafrugell Gent Gran i a l’Asil Nostra Senyora de Montserrat.

Aquesta proposta neix al considerar que les experiències culturals proporcionen beneficis significatius a persones amb diversos graus de demència. Així, aplicant les oportunes adaptacions a cada activitat, el programa té l’objectiu de promoure la socialització. Es cerca treballar l’esperança i l’optimisme, la millora de l’estat d’ànim tot fomentant les relacions i la connexió entre les persones participants. Mitjançant l’observació i la conversa s’aconsegueix tenir l’oportunitat d’experimentar un estímul intel·lectual, establir connexions entre vivències personals i el món en conjunt mentre s’evoquen memòries llunyanes.

El taller genera dinàmiques per a treballar els processos cognitius a través d’un diàleg relaxat i dirigit on la mediadora presenta propostes de la col.lecció del Museu per a generar conversa tot buscant records de la vida quotidiana amb objectes, imatges de l’entorn urbà i natural, audiovisuals, un espai de música per cantar i emocionar-se, elements tàctils i sensorials o fotografies lligades amb els oficis antics i la indústria. A partir dels pròxims mesos les residències i centres de dia de les comarques de Girona poden sol·licitar l’activitat a través del portal d’Apropa Cultura.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies