11.2 C
Pals
Diumenge, 19 gener 2025
- Publicitat -

Nacho Rovira exposa a les Escoles Velles la mostra “Màscares del món”

L’exposició ja es pot visitar fins el 2 de juliol i el pròxim 10 de juny se’n farà la inauguració oficial en el marc del festival “A Begur Cultura”

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

De l’1 de juny al 2 de juliol la Sala d’Exposicions de les Escoles Velles acull la mostra “Màscares del món” del begurenc Nacho Rovira i que s’emmarca en el programa d’activitats del nou festival “A Begur Cultura”.

L’exposició recopila màscares d’arreu del món col·leccionades per Nacho Rovira a través del seu projecte “Alas y viento” i les màscares resultants del repte “Alas y viento / AUB”, que representen a les 16 escoles d’art catalanes participants en el programa “Talent Creatiu i Empresa” de la Generalitat de Catalunya.

En concret, a la mostra hi podem trobar les màscares de les següents escoles d’art:  E.A. Edra Rubí, E.A. La Gaspar Igualada, E.A. Pau Gargallo Badalona, E.A. Manresa, E.A. Llotja  Barcelona, E.A. Ondara Tàrrega, E.A. La Industrial Barcelona, E.A. Massana Barcelona, E.A. Terrassa, E.A. Olot i E.A. Mora la Nova.

Fins el 14 de juny la mostra es podrà visitar de dimarts a dissabte de 09.30 a 13.30 h i de 16 a 19 h; i els diumenges, de 09.30 a 14 h. I a partir del 15 de juny l’exposició es podrà visitar els dimarts, dijous i divendres de 16 a 21 h; dimecres i dissabte de 09.30 a 14 h i de 16 a 21 h; i els diumenges, de 09.30 a 14 h.

La inauguració oficial tindrà lloc el divendres 10 de juny a les 19.30 h, després de l’acte de presentació del nou projecte i de la nova marca cultural de Begur i Esclanyà que impulsa enguany l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament. Durant la inauguració de la mostra, oberta a tota la població, els assistents podran gaudir d’una visita guiada a càrrec de Nacho Rovira i de la performance d’inici “L’encanteri – Viuen”, a càrrec del grup de teatrU Es Quinze.

“Màscares del món”

L’origen de les màscares és molt divers. La paraula “màscara” procedeix de l’àrab “màshara”, que vol dir bufó, pallasso, persona risible. D’altra banda, la paraula àrab es barrejaria amb una antiga arrel europea “masca”, que significa bruixa, perquè les bruixes per amagar el seu rostre es pintaven la cara per iniciar la seva tasca en la foscor. El tercer seria un altre verb, que es documenta a Europa, anomenat “mascarar”. En aquest cas, la paraula s’emparenta sistemàticament amb la paraula “màscara” (careta), que és la manera d’ocultar la cara d’una persona.

Les màscares en el món simbolitzen l’amor, la màgia, la religió, la festivitat i la protecció, i esdevenen una part molt important de la cultura de cada territori. A Catalunya també coneixem com a màscares els capgrossos, les caretes o carotes, i els maquillatges, tots tres elements venen associats a la festa i la cultura popular.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies