15.6 C
Pals
Dijous, 21 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Neix FUTURECORK, un projecte transformador per promoure la bioeconomia al sector surer nacional

FUTURECORK té un pressupost global d'1.400.000 euros i s’allargarà fins al desembre del 2025

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El sector surer nacional es prepara per acollir el projecte transformador FUTURECORK que vol cercar l’adaptació i l’omptimització d’aquest sector a la situació ecològica, econòmica i social actual i de futur. La voluntat és posicionar Espanya en el camí per recuperar el lideratge mundial al sector del suro a partir de la innovació, la preservació de la biodiversitat, la generació d’ocupació i la bioeconomia, amb enfocament en la igualtat de gènere i en la fixació de població a zones rurals. FUTURECORK té un pressupost global d’1.400.000 euros i s’allargarà fins al desembre del 2025.

La gestió forestal sostenible de les suredes, la lleva del suro i els seus usos son molt rellevant davant del canvi climàtic, el desenvolupament rural i la bioeconomia, a més de protegir un ecosistema únic com són les suredes, un dels ecosistemes més rics en biodiversitat de la Unió Europea pels seus efectes com a barrera natural contra la desertificació i els incendis forestals. Les zones rurals on es troba l’alzina surera s’enfronten a desafiaments demogràfics a causa de la despoblació i de la manca de relleu generacional que genera la despoblació, la migració cap a les zones urbanes i l’abandonament dels boscos.

Amb FUTURECORK es vol adaptar i optimitzar el sector surer a la situació ecològica, econòmica i social mitjançant la professionalització, l’emprenedoria i la diversificació del sector, l’augment del valor afegit de la cadena del suro i la dignificació del treball forestal mitjançant la comunicació i la sensibilització.

A més, es treballaran diverses línies d’acció, com ara fomentar la resiliència de les muntanyes d’alzina surera al canvi climàtic; incrementar la producció i la productivitat del sector surer mitjançant plans de gestió silvícola innovadors; incentivar la professionalització i l’emprenedoria rural del sector surer; diversificar el sector a partir de l’aprofitament dels subproductes; i comunicar, sensibilitzar i divulgar el suro com a recurs natural d’origen biològic.

El projecte consta de 16 accions de treball amb les corresponents subaccions que abordaran reptes com la millora de la resiliència de les suredes i dels seus serveis ecosistèmics, la valorització dels productes i subproductes del suro o el foment de l’emprenedoria rural amb igualtat de gènere per combatre la despoblació.

FUTURECORK compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU. El projecte està coordinat per la Fundació Institut Català del Suro i compta amb la participació del Consorci Forestal de Catalunya, l’Agència Estatal Consell Superior d’Investigacions Científiques (ICIFOR, INIA-CSIC), la Universitat de Cadis, el Centre d’Investigacions Científiques i Tecnològiques d´Extremadura (CICYTEX) i la Confederació d´Organitzacions de Selvicultors d´Espanya (COSE).

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

El reciclatge al Baix Empordà: radiografia per tipus de residus i municipis

El Baix Empordà presenta diferències significatives en el reciclatge de matèria orgànica, paper i cartró, vidre, envasos lleugers i residus voluminosos. Begur, Palafrugell i Albons lideren en diverses fraccions, mentre que municipis com La Bisbal d’Empordà destaquen en el reciclatge de paper i cartró. Encara queda marge per millorar en altres residus com tèxtils i olis vegetals.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -