Culturejant és una nova associació que han creat un grup d’amics de Castell-Patja d’Aro, amb l’objectiu de complementar l’oferta cultural del municipi. Segons una de les seves impulsores, Mercè Diago, “és necessari, ja que la gent vol cultura”. Així ho va explicar en un entrevista al Superamatí, en la que també va presentar la programació.
El primer espectacle serà el 15 de febrer i és centrat en la òpera italiana relacionada amb el carnaval, però “donant-li un aire nou, més venecià que no pas brasiler”, tal i com va explicar Diago. “Ens va semblar que no tenim gaires oportunitats d’anar a una òpera, hem de desplaçar-nos a Barcelona.” Així, proposen viatjar a la Venècia del segle XVII i coneixerem la història del seu famós carnaval tot escoltant algunes de les àries més cèlebres que l’òpera italiana ha llegat al món de la lírica, com ara Ma se m’à forza perderti del Ball de Màscares de Verdi, o peces de Puccini com Nessun Dorma de Turandot i O mio babbino caro de Gianni Schicchi.
Una altra obra serà “Set maneres de Ser Hamlet“, protagonitzada per Josep Pere Peiró, “una obra de teatre que pensem que pot tenir bona acollida perquè a nosaltres ens va agradar molt”, ha explicat Diago.
També faran un curs de cinema de 5 sessions que permetrà acostar-se a la història del setè art. A més, també hi haurà una altra obra de teatre basada en textos de la Mercè Rodoreda, “El Mal que no té Nom”, que es va presentar a Santa Cristina d’Aro en motiu del dia de la dona.
Altres actes són per exemple l’espectacle “Two of Us”, amb Marta Martí a la veu i Ferran Alves al piano. També es faran actes a l’Antic Casino de Castell d’Aro, ja que volen repartir l’oferta pels diferents punts del municipi. Tal i com han explicat, no tenen un auditori i per tant, també han agraït la col·laboració dels hotels.
Els impulsors i impulsores del projecte són “un grup d’amics que a vegades anàvem junts al teatre o quedàvem per parlar de llibres”, explica Diago. Van decidir fer una associació perquè dóna una entitat i facilitat per obtenir subvencions. Després es van constituïr com a associació sense ànim de lucre i una vegada van haver parlat amb l’alcalde, van presentar propostes i demanar subvencions.
Des de l’associació, han assegurat que han rebut el suport de l’Ajuntament, malgrat la subvenció que han rebut no cobreix el que necessitàven. Així doncs, tindran dues fonts de finançament: d’una banda, faran “Els Amics de la Cultura“, que paguen una quota anual de 20€. Això no servirà per pagar als integrants de l’associació però sí als artistes, ja que “la cultura té un preu.” L’altre mètode serà la taquilla inversa: donaran un sobre en el que la gent hi posarà el que creguin que és just pagar per l’espectacle. “Ningú es quedarà sense poder venir a un acte nostre per no poder pagar-lo.”
La resposta dels Amics de la Cultura va ser “boníssima”, per la confiança de la gent. Així doncs, la rebuda ha estat molt bona, i van anar més de 200 persones a la presentació que encara estan amb el procés de registrar-se, però pel boca orella ja teníen més de 60 persones.
Volen dinamitzar la vida cultural per la gent de Platja d’Aro i per tant, a l’estiu baixarà l’oferta perquè ja hi ha d’altres coses.
Malgrat tenen pocs recursos, Diago ha explicat que tenen il·lusió i ganes per tirar-ho endavant. A llarg termini, el nostre propòsit és que Platja d’Aro es consolidi com a destinació que ofereix propostes culturals al llarg de l’any per tal de desestacionalitzar el turisme que es concentra en gran mesura en la temporada de primavera i estiu.
Podeu escoltar l’entrevista sencera aquí: