14.5 C
Pals
Dijous, 19 desembre 2024
- Publicitat -

No al museu Thyssen?

Miquel Curanta
Miquel Curanta
Em dic Miquel Curanta i sóc de Pals. Gestor cultural i de mitjans, he treballat a diverses emissores de Ràdio (Ràdio Begur, Ràdio Costa Brava, 40 Principals, M80 ràdio, Cadena SER, Flaix, Flaixbac, Ona Catalana, Catalunya ràdio). He estat director de l'Institut Català de les Empreses Culturals (2018 - 2022) i del Club TRESC (2008 - 2018). També he fundat una productora de televisió (Creativa Audiovisual) i el 2001 vaig fundar Ràdio Capital de l'Empordà.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
No al museu Thyssen?
Loading
/

La CUP de Sant Feliu de Guíxols ha emès un comunicat en el que rebutja el Museu Thyssen per a la ciutat. Diuen que el projecte s’ha gestat de manera opaca, sense pla de viabilitat ni estudis d’impacte econòmic. Diuen que els beneficis es privatitzen i les pèrdues se socialitzen. També diuen que mai s’ha consultat al poble si s’està disposat a assumir els set milions de cost i que està encarat a reforçar el model turístic actual que reverteix el seu benefici en pocs. També expliquen que representa un model de cultura elitista, que no volen que es desmantelli el museu d’història de la ciutat i que s’ha de potenciar més el model de cultura popular i associatiu, per acabar afirmant que el poble es posaria al servei de la família Thyssen.

El comunicat està escrit amb la retòrica habitual de la CUP i conté certes expressions, que jo crec que es poden subscriure per part del 90% de la població mundial. Això de la necessitat de repartir la riquesa, la no socialització de les pèrdues d’un projecte privat, la necessitat de transparència, etc… però al meu entendre, comet un error quan per defensar un tipus de cultura, necessiten atacar-ne un altre.

D’entrada, no em sembla que una col·lecció d’obres d’art (al marge de qui en sigui el propietari) hagi de ser titllat de cultura elitista. L’accés als museus (que certament podria ser més econòmic) no és especialment car al nostre país i no crec que sigui qüestionable, que el recinte on s’han d’exhibir aquestes peces, ha de respondre a unes característiques concretes i això, no cal dir-ho, costa diners. Es podria plantejar que l’Ajuntament, sigui el propietari d’aquestes peces (o unes altres) i munti la seva pròpia col·lecció prescindint de la baronessa, però em temo que els 7 milions anunciats no donarien ni pels marcs.

És positiu tenir una col·lecció així a l’Empordà? Clarament, sí! És necessari? Doncs no ho sé, però a l’Empordà ja fa massa temps que l’economia del turisme és tan omnipresent que afirmar que el Thyssen només atraurà les elits és tan agosarat com incomplert. Altra cosa és que es vulgui fer una esmena a la totalitat del model econòmic de casa nostra, però llavors, el que calen són propostes que substitueixin un model que s’està potenciant i que busca atraure cada vegada més gent amb més poder adquisitiu. Així doncs, si el que es planteja és aquesta esmena, potser cal començar a qüestionar restaurants amb estrella, hotels amb 5 estrelles, carreteres de 2 carrils per sentit i totes aquelles actuacions encaminades a posar “guapa” la ciutat per agradar al turisme.

Per altra banda, que hi hagi un equipament com aquest no hauria de ser incompatible amb un Museu d’Història de la Ciutat (al que em temo que no hi va massa gent de la mateixa ciutat) o amb un teixit cultural i associatiu ric, recolzat per l’administració pública i sobretot per una ciutadania que tendeix a quedar-se més a casa veient sèries de Netflix, que no pas sortint a les places o als museus, però això ja són figues d’un altre paner.

Si per allotjar el Thyssen, cal desmantellar equipaments locals útils i propers, cal denunciar-ho. Si la gestió no s’ha fet amb transparència també cal denunciar-ho, però com he dit al principi, no em sembla que per defensar un equipament o un model, s’hagi de fer per la via de l’atac a un altre.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Els preus del lloguer a la costa creixen més d’un 10% en un any

Poblacions com Sant Feliu de Guíxols i Palamós registren una mitjana de 756 euros mensuals.

Altres notícies