15.2 C
Pals
Dimarts, 5 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

No siguem crítics observants. Participem!

Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
No siguem crítics observants. Participem!
Loading
/

El pròxim 26 de maig, a Catalunya, com a la resta de les localitats espanyoles, se celebraran les eleccions locals. I per aquest motiu, i a causa de la ja iniciada campanya electoral, m’agradaria reflexionar sobre el que representen aquests comicis.

La política local, es basa simplement en una gestió o bé s’ha de basar en un aspecte i decisions ideològiques?

A causa de la meva condició de politòleg he mantingut diverses converses amb diferents persones amb responsabilitat en càrrecs locals, i com a tot, d’opinions n’hi ha una per tots els gustos. Des d’aquells que pensen que justament el que els atrau de la política local és com l’actuació dels ajuntaments es basa en una gestió de recursos. D’altres que veuen justament el contrari, la política local com el reducte encara existent de democràcia deliberativa i participativa. I finalment, aquells que creuen que la política local no ha de ser res més que una continuació de les polítiques nacionals, és a dir una representació descentralitzada del poder, però una actuació centralitzada de la política.

En aquest punt, i sense voler entrar en valoracions de les diferents opinions, el que m’agradaria argumentar és com la política local brinda l’oportunitat d’empoderar-nos com a individus en les nostres ciutats i/o pobles.

En la ciència política existeix un concepte anomenat “accountability”, aquest, defineix la capacitat dels individus per a demanar explicacions de les accions dels nostres representants. Traslladant-ho al món local, la proximitat dels representants i els individus facilita l’accountability, però també, insta a què les decisions dels ajuntaments no vinguin determinades solament per una unitat política superior, ni per un partit polític, ni per uns representants concrets, sinó pels mateixos ciutadans.

La política local ens brinda l’oportunitat de poder decidir, però si nosaltres no la volem, no critiquem aquells que es responsabilitzen per a nosaltres. La crítica ha de sorgir des de la participació, criticar observant no ens fa créixer com a societat.

Temps de lectura: < 1 minut

Més àudios