15.3 C
Pals
Dimecres, 8 gener 2025
- Publicitat -

No són immigrants, estúpids!

Miquel Curanta
Miquel Curanta
Em dic Miquel Curanta i sóc de Pals. Gestor cultural i de mitjans, he treballat a diverses emissores de Ràdio (Ràdio Begur, Ràdio Costa Brava, 40 Principals, M80 ràdio, Cadena SER, Flaix, Flaixbac, Ona Catalana, Catalunya ràdio). He estat director de l'Institut Català de les Empreses Culturals (2018 - 2022) i del Club TRESC (2008 - 2018). També he fundat una productora de televisió (Creativa Audiovisual) i el 2001 vaig fundar Ràdio Capital de l'Empordà.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
No són immigrants, estúpids!
Loading
/

Ahir vam parlar amb en Xavier Besalú, membre recent de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans. La conversa havia de girar al voltant del seu nomenament, però a mesura que avançava, va anar virant cap a un dels fenòmens que des de fa ja uns quants anys ha posat a prova la societat catalana en molts àmbits: La immigració.

Només quan deixem de veure immigrants o fills d’immigrants i comencem a veure “només” persones podrem aspirar a que ens vegin com un poble integrador al qual val la pena pertànyer, també des d’un punt de vista de sentiment nacional, cultural i de pertinença

En Besalú, bisbalenc per adopció després de fa un grapat d’anys, a la pregunta de quantes generacions de migrants calen perquè siguin considerats socialment com a autòctons, responia amb una afirmació que per òbvia no deixa de ser sorprenent: Els fills dels immigrants nascuts aquí, deixen de ser immigrants i són tan catalans com el que més. Com he dit, l’afirmació és òbvia perquè quan un individu neix en un lloc on després viu, no pot ser considerat migrant i sorprenent, perquè no tinc clar que aquesta afirmació sigui considerada per les persones que som d’aquí “de tota la vida” i ens sentim catalans des d’un punt de vista cultural, amb o sense sentiment nacional i amb ascendència autòctona.

Però ens queda una assignatura pendent, que és la de concebre els fills dels immigrants nascuts aquí, com a persones tan catalanes com qualsevol de nosaltres. Sense distincions i amb tot el respecte cap a aquells que la seva catalanitat és només de partida de naixement i no pas de sentiment, de religió o de consciència nacional. Només quan deixem de veure immigrants o fills d’immigrants i comencem a veure “només” persones podrem progressar com a societat i podrem començar a trencar barreres mentals i tabús que ara ens tapen els ulls i només quan deixem de veure immigrants o fills d’immigrants i comencem a veure “només” persones, podrem aspirar a que ens vegin com un poble integrador al qual val la pena pertànyer, també des d’un punt de vista de sentiment nacional, cultural i de pertinença.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Carles Rofes: “L’objectiu d’aquesta temporada és mantenir la categoria”

Tot i els darrers resultats el Bisbal Bàsquet, l’equip continua lluitant per mantenir-se per sobre de la mitja taula a la lliga LEB Plata. Enguany és el primer any que l’equip hi juga després d’aconseguir l’ascens de categoria. I per parlar de com està anant la temporada i la feina de l’equip ens visita el seu entrenador, Carles Rofes.

Altres notícies