Davant la iniciativa bibliòfila de Calonge i Sant Antoni de convertir-se en el primer “booktown” de Catalunya, hem parlat amb el regidor de cultura del municipi, Norbert Botella.
El regidor ha explicat que la iniciativa sorgeix per incentivar la cultura i la lectura, que ja és tradició a la vila i volen remarcar aquest aspecte encara més convertint-se en booktown. Botella ha afegit que per tal de ser considerat booktown cal complir 3 requisits: “tenir un poble singular, tenir anhels de fer programació cultural i establir diverses llibreries”.
Pel que fa a l’economia del municipi, segons afirma Botella, el fet que Calonge sigui booktown és un atractiu turístic extra que aporta distinció i atrau un gran nombre d’interessats en el turisme cultural.
Actualment, el projecte està en fase inicial de difusió i informació del projecte als llibreters interessats a obrir llibreries al poble, que ja en sumen més de 75. “Els oferim un formulari a cadascun perquè ens plantegin la seva idea de projecte i la setmana que ve passarem el mapa de botigues disponibles i ajuts“, assegura Botella, “i al setembre començaríem a trobar les primeres llibreries, i sobretot ens interessa que siguin especialitzades per crear comunitat particular”.
Pel que fa als locals, aquests pertanyen a propietaris particulars del municipi, i el paper de l’Ajuntament és fer de mitjancer entre aquests i els llibreters. Actualment tenen 7 locals al casc antic, però en vista de l’èxit de la proposta es plantegen ampliar el nombre, explica el regidor de cultura.
Els ajuts consisteixen en 10.000€ per establiment, però “esperem acompanyar-les amb ajuts a l’habitatge també, bonificacions fiscals, assessorament empresarial i ajuts per la contractació de personal de fins a 600€” explica Botella.
I aquesta ajuda económica, que la facin mitjançant la Caixa, ara que treurà l’oficina i deixarà el poble sense cap entitat bancària. I que posin un caixer a la finestra de l’ajuntament per la gent gran que no es podrà desplaçar!.