15 C
Pals
Dimarts, 28 gener 2025
- Publicitat -

Nou rècord de la temperatura del mar a l’Estartit

La temperatura ha arribat a 27.5ºC a una milla de les Medes, el valor més alt observat en aquest punt des de l'any 1974.

Albert Aparicio
Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

L’estiu 2022 va camí de ser un dels més calorosos, tan pel que fa a la persistència de la calor de l’aire com també a la inusualment elevada temperatura de l’aigua del mar.

El passat 4 d’agost l’observador meteorològic de l’Estartit, Josep Pascual, va mesurar una temperatura insòlita al nivell superficial (mig metre de fondària), enregistrant 27.5 ºC a una milla de les Illes Medes. Aquesta és la temperatura més alta observada en aquest punt des de l’any 1974 quan es van iniciar les observacions.

En l’anterior observació del dia 2 d’agost, ja es van assolir els 26.5 ºC, essent el segon valor més elevat mai registrat en aquest punt de l’Estartit i només superat pels 26.6 ºC del 8 d’agost de 2019. Dos dies després i al mateix punt, el mar ha guanyat 1ºC, donant lloc al nou rècord absolut d’aquesta sèrie.

Des de principi d’any han predominat les anomalies positives al nivell superficial del mar i sols entre finals de març i abril la temperatura va ser normal o lleugerament inferior a la mitjana del període 1973-2017. Des del maig, i especialment un cop endinsats a l’estiu, la temperatura ha estat clarament per sobre la mitjana amb anomalies de més de 4 ºC.

Segons Josep Pascual la persistència de dies amb calma o vents fluixos, sense alteració de la mar i amb elevada insolació i temperatura ambiental alta, han contribuït a la pujada de temperatura de l’aigua del mar a la superfície. Aquesta capa superficial tan càlida contrasta amb l’aigua més freda dels nivells inferiors: el passat 2 d’agost es trobava a 14.8 ºC a 35 m de fondària, quan la mitjana climàtica d’aquest nivell es troba a 17.6 ºC a l’agost, una anomalia negativa de gairebé 3ºC.

La fondària on es produeix aquest brusc descens de temperatura  és el que es coneix com a termoclina i precisament està potenciada per l’excepcionalment elevada temperatura de la capa superficial.

També et pot interessar

Les platges de l’Estartit, Pals, Calella, Begur, Palamós i Sant Feliu desapareixeran si segueix pujant el nivell del mar

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Comunitat

La Bisbal d’Empordà sempre s’ha significat per tenir un teixit associatiu molt ric i divers que ha generat una...

Altres notícies