La recent estrenada llar d’infants Mar i Cel es va construir seguint criteris sostenibles i ja ha aconseguit la màxima qualificació del certificat d’eficiència energètica que concedeix l’Institut Català d’Energia (ICAEN). Aquesta certificació descriu el comportament energètic d’un edifici, tenint en compte el seu consum d’energia i les emissions de CO2 que aquest consum produeix. Entre els aspectes que es tenen en compte a l’hora de calcular la qualificació hi ha la normativa edificatòria aplicable, la zona climàtica on s’ubica l’edifici ─aquest és un factor que influeix molt per determinar la demanda energètica de l’edifici i, per tant, el seu consum i la seva qualificació final─, la “pell” de l’edifici ─façana, coberta, finestres, portes, proteccions solars, etc─ i les seves instal·lacions ─sistemes de climatització i generació d’aigua calenta sanitària. En el cas del sector terciari també es té en compte la il·luminació─.
L’etiqueta de qualificació energètica d’un edifici proporciona una classificació en lletres. La A, que és la obtinguda per la llar d’infants Mar i Cel, és la més eficient, mentre que la G és la menys eficient, atenent a dos conceptes: el consum d’energia primària i les emissions de CO2. Els edificis amb alta qualificació energètica (classe A) consumeixen fins a un 60% menys d’energia respecte als de baixa qualificació (classe D).
A curt termini, el paràmetres energètics de la llar d’infants encara milloraran més perquè l’Ajuntament posarà en marxa aviat una central de biomassa per a la calefacció, que també donarà servei a l’escola Portitxol i al polivalent de l’Estartit.