Una segona muralla, més detalls de la porta monumental i una campaneta de bronze. Aquestes han sigut les troballes a l’Illa d’en Reixac de la Ciutat Ibèrica d’Ullastret, que ha avançat L’aguait, després que l’equip d’arqueòlegs que treballa a la ciutat hagi fet una nova ronda d’excavacions a l’Illa d’en Reixac, la part baixa del poblat.
Aquesta nova ronda d’excavacions ha permès conèixer més detalls de la porta d’entrada i ha revelat l’existència d’una segona muralla més antiga que la trobada fa un any.
Cal recordar que va ser l’any passat quan es va descobrir la porta monumental d’accés al poblat. La van trobar totalment cremada i tapiada. Segons L’aguait, els dos fenòmens -la cremació i el tapiament- van succeir en moments diferents i el tapiament de la porta està directament relacionat amb l’abandonament del poblat per part dels ibers al voltant del 200 aC després de l’arribada dels romans. La porta monumental d’entrada a l’Illa d’en Reixac és molt més antiga del que es pensaven els arqueòlegs.
A més, segons L’aguait, en les últimes excavacions s’ha trobat una campaneta de bronze. Es tracta d’un element rar en poblats ibers i es creu que podria tenir relació amb l’última època que els ibers van passar a la ciutat ibèrica d’Ullastret i ja hi havia contacte amb els romans.
En declaracions a Ràdio Capital, el responsable del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) a Ullastret, Gabriel de Prado, assegura que la porta monumental és més antiga del que es creia i que s’hauria de datar abans del segle IV aC.
Així mateix, de Prado explica que la porta es va cremar molt abans de l’abandonament de la ciutat per part dels ibers. A la vegada, han descobert que “va ser reconstruïda i les restes han perdurat fins a la seva descoberta”.
A la vegada han descobert que “la porta es va tapiar quan la ciutat ja estava abandonada, com a forma de clausura”. La localització d’una segona muralla, més antiga que la que se sabia i que va funcionar juntament amb la porta monumental, “serà un dels objectius de futures intervencions en el marc de projectes de futur” ha assegurat Gabriel de Prado.
La nova ronda d’excavacions va començar la passada tardor i és un projecte del Museu d’Arqueologia de Catalunya, on hi han participat les seus d’Ullastret i de Girona, i el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya.