Ahir al Supermatí poder parlar amb l’escriptora Núria Esponellà, guanyadora del Premi Prudenci Bertrana d’aquest any amb el seu últim llibre, Ànima de Tramuntana. És un llibre d’aires i ambient empordanesos, situat a Ullastret.
Allà, a la necròpolis de la ciutat ibèrica, la Mínia, la protagonista, descobreix dues tombes. Així comença una investigació que l’ajudarà a afrontar també tot allò que la preocupa de la seva vida personal. Núria Esponellà va explicar com la Tramuntana està relacionada amb la forma de ser d’aquesta protagonista.
Però això no és tot, perquè d’una altra banda i, a través de l’investigació de la Mínia, coneixem també la història d’Ekinar, una dona indiketa del segle III aC. Així doncs, l’escriptora ens ensenya les vides de dues dones d’èpoques ben diferents.
L’escriptora explicava que ha tardat 4 anys a escriure aquest llibre per la feina de documentació sobre les civilitzacions ibèriques que ha hagut de fer abans de crear la història. Núria Esponellà també recordava que li van aconsellar no escriure sobre el tema perquè era molt difícil, però que no va fer cas perquè li agraden els reptes. Així explicava com va solucionar els dubtes que se li presentaven.
Tot i així, Núria Esponellà va reconèixer que va haver de parlar amb molts experts per preparar la història. Diu que, com a mínim, va parlar amb una trentena.
L’escriptora també va explicar-nos que, tot i que a vegades en el seu ofici no es vegi compensat tot l’esforç que una hi dedica, per ella escriure és una necessitat i la seva passió.
“escriure és una història que només es pot explicar des de la passió”
Podeu escoltar l’entrevista completa aquí: