Òscar Aparicio: “Cal fer una actuació més profunda a la Bisbal quan parlem de seguretat”

Fa poques hores que s’ha donat el tret d’inici oficial a la Festa Major de la Bisbal 2024. Abans, però, hem conversat amb l’alcalde de la Bisbal d’Empordà, Òscar Aparicio, per parlar dels reptes que afronta el municipi: la gestió de la seguretat, el suport a les entitats socials i culturals del municipi o els grans projectes de mandat.

I tot i que fa pocs dies es van produir alguns robatoris a la colla Gegantera de la Bisbal, Òscar Aparicio, creu que aquesta serà una bona Festa Major per la Bisbal d’Empordà. Reconeix, però, que aquesta problemàtica amb la seguretat durant els actes de Festa Major s’ha anat estenent en altres zones de les comarques de Girona. A la Bisbal, com ha passat en altres anys, combinen la dualitat entre la Policia Local i els Mossos d’Esquadra. A més, a les tasques dels cossos de seguretat se li suma la seguretat privada.

A part de la seguretat, un subtema que va sorgir durant els primers mesos de Govern van ser les ocupacions. “Jo crec que cal fer una actuació més profunda”, admet Aparicio. L’alcalde apunta que la problemàtica s’agreuja més quan aquestes ocupacions acaben sent delinqüencials. Aquestes, tal com apunta el batlle, acaben degenerant en “problemàtiques amb el veïnat o consum i tràfic de drogues”.

Una de les preocupacions des del govern municipal, però, és què fer amb les persones d’aquests pisos que acaben desnonats. “Primer busquem una xarxa familiar que els pugui recolzar, però si no en tenen mirem de reubicar-los en alguns dels pisos que tenim disponibles des de l’Ajuntament”, apunta l’alcalde.

Una de les altres grans intervencions del govern municipal, a part de la seguretat, va ser la de “posar al dia” el municipi. Per això, l’equip de govern va mobilitzar un pla de xoc neteja i manteniment arreu de la Bisbal. Aparicio explica, però, que “un ajuntament no hauria de tenir un pla de xoc si el manteniment s’hagués fet d’una altra manera”. Després d’un any d’aplicació d’aquest pla l’alcalde apunta que només queden 3 o 4 zones per treballar.

La feina i col·laboració amb les entitats

A part de col·laborar amb la Festa Major, entre altres actes, les entitats de la Bisbal d’Empordà són un dels puntals de l’activitat social i cultural al municipi. Una de les entitats que ha agafat més força en el darrer any ha estat el Bisbal Bàsquet, amb el seu ascens a la lliga LEB Plata. Per això, Òscar Aparicio detalla les diverses reformes que caldrà aplicar al pavelló municipal per adaptar-lo a l’ascens de la nova categoria, que tindran un cost aproximat d’uns 400.000 euros fins a finals d’any.

Una de les altres accions que està impulsant el govern municipal és la instal·lació de parquet al pavelló d’esports. Però, a més, fa poc temps van col·laborar en la millora de les instal·lacions de la piscina del Club de Tennis de la Bisbal. L’alcalde recorda la rellevància que tenen entitats culturals i esportives al municipi i, per això, des del consistori el que fan és acompanyar-los en les tasques i activitats que desenvolupen.

Canvi en la recaptació d’impostos

Un dels canvis que es van aprovar en el darrer ple municipal, però que es començarà a aplicar a partir del 2025 és el canvi en la recaptació d’impostos i tributs, que fins ara ho gestionava el Consell Comarcal del Baix Empordà. A partir de l’any que ve, però, serà la Diputació de Girona a través del XALOC qui començarà a fer aquesta recaptació. Tal com va afirmar en la sessió plenària, l’alcalde apunta que aquesta decisió s’ha pres després de valorar els serveis que ofereixen i el cost.

L’alcalde explica que aquest és un procés de traspàs de competències complicat i, per això, ja estan treballant perquè aquesta decisió es pugui fer efectiva a partir del mes de gener de 2024. “Tres mesos per acabar de treballar aquest canvi semblen molts, però en realitat no ho són”, admet el batlle i, per això, al llarg d’aquest estiu ja han tingut diverses converses amb totes dues entitats per treballar aquest canvi.

Aigua i sequera

La sequera va afectar greument diversos municipis del Baix Empordà i la Bisbal no va quedar-ne exclòs. A aquesta problemàtica cal afegir-hi el contracte nul amb l’empresa que gestiona l’aigua al municipi i la manca d’inversió en la xarxa d’aigua. Per això, en repetides ocasions el municipi va patir fuites durant l’estiu passat. Òscar Aparicio reconeix que ja fa un temps que treballen per solucionar aquestes problemàtiques amb la xarxa d’aigua. El batlle destaca, però, que el cost de canviar aquestes canonades per evitar la pèrdua d’aigua té un cost elevat i hauran de veure com es finançia i licita el projecte.

Inversions

A la Bisbal d’Empordà, tal com reconeix Òscar Aparicio, cal fer molta inversió en diversos àmbits. Un d’ells a la residència Zoilo Feliu, que després que es renunciés a l’ajuda de 6 MEUR dels Fons Next Generation la gran preocupació del consistori és buscar finançament de nou per mirar de fer aquesta residència geriàtrica i millorar les condicions en les quals es troba ara.

Una altra línia que el batlle creu que s’ha de treballar és la creació d’un nou pavelló d’esports. També destaca que cal impulsar la finalització de la nova Biblioteca, un projecte que porta encallat més de deu anys o la creació d’un espai Cívic o Casal d’entitats per cobrir les necessitats de les associacions de la Bisbal d’Empordà.

Aparicio, però, recorda que tota aquesta feina, quan es parla d’inversions no es pot fer únicament des de l’Ajuntament, sinó que la tasca ha d’anar acompanyada amb la gestió i la inversió de recursos d’altres institucions com la Generalitat.