Avui ens visita Òscar Aparicio, alcaldable de la Bisbal d’Empordà pel PSC – Independents per la Bisbal, per avançar-nos alguns detalls de la seva candidatura a les eleccions municipals d’enguany. Bon dia, senyor Aparicio.
Hola, bon dia.
M’agradaria primer de tot que es definís en tres adjectius.
Políticament? D’esquerres, amb experiència, per desgràcia, això vol dir que un ja té una edat i treball.
Llavors no sé si ens podria destacar tres aspectes que es cregui que s’hagin assolit durant els quatre anys de mandat per part del govern de la Bisbal.
Jo sóc molt crític perquè crec que no han complert el programa electoral que tenien que hagin fet, han aconseguit, no és ben bé mèrit del govern, però han aconseguit fer a l’estació d’autobusos que és una obra de la Generalitat. Perquè és veritat que durant molts i molts anys molts governs ho han intentat i no havíem aconseguit.
A veure què podíem trobar de segona cosa que hàgin fet bé. Ha millorat el que és la relació entre partits de govern i oposició, sobretot la primera part de la legislatura. És veritat que ara, els dos últims anys, ha tornat a la dinàmica de sempre de no treballar en equip, de no col·laborar. Però és veritat que va començar així.
I no et sabria dir una tercera, perquè jo ja et dic sóc molt crític. De fet, és una de les coses que m’ha fet tornar-me a presentar quan ja havia decidit no fer-ho. Però en veient la situació com està, com estan deixant la ciutat, l’Ajuntament, doncs, em va empènyer i tornar a fer el pas i tornar-me a presentar.
Llavors no sé si podria destacar tres aspectes que cregui que no s’han acabat d’assolir del tot després d’aquests quatre anys de mandat.
I fins i tot diria vuit anys de mandat, perquè de fet és una continuïtat, no com a alcalde, per si els partits que donen suport al govern que són és el tripartit d’Esquerra, CUP i Comuns. Tornem a estar en una pèssima situació econòmica i quan dic situació econòmica no només parlo de la hisenda municipal que també, sinó també de la situació econòmica de la ciutat. Som la ciutat que té més atur, de les que té més atur de la província. Ha baixat molt, tant el PIB com la renda per càpita dels ciutadans. Tenim una imposició amb imposició de taxes i impostos, també de les més altes. Aquesta pressió impositiva és de les més altes. Per tant, jo crec que la situació econòmica, doncs, no han reeixit.
La segona part, que al nostre entendre no han reeixit, és el tema d’urbanisme. No dic només macro urbanisme, sinó també microurbanisme. Tenim un pla general que vam aprovar el 2015 i no s’ha desenvolupat res. Per tant, també va relacionat amb la situació econòmica. No, que no hem estat capaços de generar. Doncs, totes les potencialitats que tenia el Pla General, però també part de microurbanisme. Només cal anar a fer una volta per la ciutat.
En aquests quatre darrers anys no s’ha fet gairebé cap obra. Ara sí que en tenim una en marxa, justament ara. I jo crec que no del tot ben executada, però durant aquests anys no s’ha fet el microurbanisme. Fruit també de la situació de la hisenda municipal, han incrementat tant el que és la taxa d’endeutament, l’endeutament que tenia la ciutat, que per qualsevol obra hem de recórrer a endeutament i això provoca que no es pugui fer. No tenim ni per asfaltatge, per tant s’ha asfaltat poc, a pocs carrers de la Bisbal. Fa poc es va fer el carrer del Carme i ara, com deia, estan en el carrer Vinyoles, però para de comptar. No s’ha fet pla de voreres, no hi ha hagut canvi d’enllumenat, és a dir, no hem tingut nou grans obres com el pavelló nou, que podríem entendre, però és que tampoc no hem tingut les obres petites del dia a dia. Allò que veu allò quan sortim de casa, els primers metres, el que veiem que és l’enllumenat i l’estat dels carrers, etcètera, doncs no s’ha fet o s’ha invertit gens en aquestes en aquestes petites obres tampoc.
Llavors, entrant una mica en la seva candidatura, quines són les accions o iniciatives que creu que són prioritàries per un municipi com la Bisbal?
Nosaltres ho hem ho dividim en tenim la idea de dividir en tres grans àrees. La primera, com deies, la situació econòmica. Com dic a nivell àmplia, una part una subpart, ja que seria la situació econòmica del propi ajuntament de la hisenda municipal. En aquests moments no podem invertir amb recursos propis. Per tant, això s’ha de revertir. Capítol 1 tornem a estar gairebé el 55 % de totes les despeses de l’Ajuntament el capítol 1 és el de personal. Això no és bona, és inassumible. Som la setena ciutat de tot Catalunya amb el capítol més alt. Per tant, no tenim tampoc els recursos suficients i no ens ho podem permetre. Per tant, hem de revertir la situació econòmica. I dit així, curt, perquè no tenim molt de temps.
Això també hem de revertir la situació econòmica de la ciutat, no només de l’Ajuntament. Hem de tornar a reindustrialitzar. Per això deia desenvolupar el Pla General són tot convé, és molt connex. Hem de desenvolupar el Pla General per poder tornar a tenir indústria, però sobretot hem de fer la part que ja teníem, que és el comerç i el turisme, però sobretot la part comercial.
La ceràmica, doncs, no s’ha potenciat, no s’ha potenciat l’artesania, crec que és molt menys. És un pol d’atracció de nous capitals que vénen a ajudar a la ciutat i de fonts d’ocupació. I hem de tornar a connectar amb el teixit industrial, comentava una de les grans empreses de la ciutat quant temps feia que l’Ajuntament no li havia anat a demanar quines necessitats tenia i des de que vaig marxar tot el govern, cap ajuntament ha vingut a demanar-ho.
Que l’últim o penúltim ple vaig preguntar tots els plans d’ocupació que estem fent, si algú els ha validat, si algú ha mirat, si de veritat generen inserció. Per exemple, una dada, s’estan fent molts plans d’ocupació per a gent jove que està bé, però l’atur entre la gent jove de la Bisbal 6 %. En canvi, majors de 50 anys fent un atur del 36 % i no tenim cap pla específic per a ells.
Per tant, jo crec que falta això. És una planificació per desenvolupar la ciutat. I un cop posat les bases en aquests dos aspectes que, com dic, són connexes el microurbanisme i l’urbanisme i la capacitat econòmica, hem de dotar un altre cop de dotar de capitalitat, diguem-ho així a la ciutat, de fer tots aquells serveis i de fer-la atractiva. No només per la gent de fora que vingui, que evident que s’ha de fer, però sinó també per la mateixa gent de la ciutat.
En aquests moments, quan et passeges a la ciutat o quan parles amb tota la gent de la Bisbal, doncs tothom veus que hi ha aquella manca d’il·lusió per la ciutat. No? Ningú veu que es faci res, que hi hagi activitats que han quedat molt a la cua i, per tant, i més en un lloc com el Baix Empordà, que totes les ciutats són molt a prop i que, per tant, el desplaçament, la mobilitat, és fàcil. Tothom es comparen altres ciutats al voltant i tothom et diu el lloc tal cosa que jo fa tal cosa. A la Bisbal no fa res. No, no tenim res per a gent jove, no tenim cap equipament per per a gent gran.
És a dir, ens falta, doncs, tornar a posar les bases del que era la ciutat i per això deia que la nostra idea és recuperar la tasca que vam fer de l’11 al 15, que va ser una miqueta de fer un pla estratègic. Que agrupa als quatre municipis al voltant de la Bisbal. Continuar desenvolupant el que vam fer en aquell moment o començar a desenvolupar, però no s’ha fet el Pla general, és a dir, marcar una mica una continuïtat del que s’havia fet en aquells moments i tornar a recuperar aquella empenta que hi havia.
Llavors entrant en una mica també en candidatura, que diferencia la seva candidatura de la resta de partits polítics que es presenten a les eleccions d’enguany?
Nosaltres ens basem en quan m’he definit amb experiència i treball experiència perquè a veure, jo vaig ser alcalde de l’11 al 15. És veritat que en aquell moment tenia experiència per estar havia estat 12 anys a l’Ajuntament. Però a partir d’aquell moment n’he guanyat més. Ha estat gairebé tres anys coordinador d’àrees a l’Ajuntament de Girona. Per tant, coneix és molt més que la subvenció del Govern al Parlament. Per tant, jo crec que una de les coses que podem aportar és aquesta experiència, i no només amb la meva persona.
Evidentment, al final qui encapçala és qui porta el focus. Però també amb la gent que ve a la llista. Hem recuperat gent que havia de l’Ajuntament. Havia estat a l’Ajuntament en l’època que es feia molt bona gestió i per tant, jo crec que una de les coses que podem fer és aquesta capacitat de treball, de treballar en equip, però sobretot d’aportar experiència i coneixement del que és el dia a dia de la gestió, que no oblidem que cada cop és més complicat.
És veritat que la llei no marca que les persones que entrin a governat i en cap tipus de capacitació no ha fet ni tan sols un curs com sí es fan a altres països. Però també és veritat que, per exemple, l’Ajuntament de la Bisbal és, si no la primera, que la primera o la primera o la segona empresa tant de volum de negoci, diguem-ho així com del personal que hi treballa i de la ciutat.
Per tant, és evident que has de tenir uns coneixements per planificar i per gestionar, i el que no pots fer és deixar-ho tot al criteri dels tècnics, perquè llavors després ja sabem el que passa i per desgràcia s’ha vist com els regidors no tenen coneixement, doncs ha quedat paralitzat amb coses que veus que quan tu veus des de l’oposició dius però jurídicament jo, que sóc advocat i especialista en dret administratiu, moltes vegades ho he pensat, doncs, dic això que estan dient que no es pot fer. Bàsicament, si ho pots fer.
Aquesta vegada és el recurs que molts municipis o els equips de govern utilitzen. No és que el dret administratiu és molt lent, l’administració és molt lenta. I jo sempre, quan em diuen això em treu de polleguera. I ho reconec, perquè jo que he estudiat i he fet tot d’administratiu, només cal bona planificació i conèixer bé la llei. I per tant, ara a vegades quan diu és que tot s’ha de licitar. Doncs tampoc no és veritat. La llei diu com s’ha de licitar, quines qüestions sempre licita i d’altres que no. I jo poso accent, per exemple, que és molt absurd, però ens vam trobar amb un altre ajuntament que era que el secretari deia que en un determinat concert de Festa Major s’havia de licitar.
I després a veure la lletra diu que en un concert que només ho pot fer perquè tu vols ser aquell artista, no vols un artista, en general un artista determinat, el que no faràs és licitar perquè és l’únic que pot venir a ell. I com aquest, que és un exemple, una miqueta de caricatura però que serveix per donar la pinzellada aquesta. Hi ha molts temes que els ajuntaments no se’n surten.
A secretaris i interventors també és veritat que van molt, no només al peu de la lletra el que diu exactament la llei, sinó no volen cap complicació. Bé, van col·lapsats moltes hores de feina i per tant es necessita polítics o persona que es dedica a la política, que tingui una experiència i un coneixement. I per això quan faig llistes sempre intento buscar persones que en coneguin molt aquelles àrees. Per haver estat en llistat anteriorment o per la seva etapa professional quan t’estava explicant l’exemple del tema de la formació que quan veus que no hi ha ningú al capdavant que tracti aquests temes dius ostres, si no hi ha cap regidor que per aquests temes el partit hauria de tenir algú que hagués tractat aquest tema.
Jo, per exemple, amb aquests temes, la meva dona que ho fa això a la Cambra de Comerç de Girona sempre comentem. A vegades no has de saber de tot perquè és impossible. Has de saber o tenir els contactes de gent que en sap i que et pugui ajudar. I quan et dic d’experiència, doncs aquesta és una. Jo ara estic convençut que si alguna cosa no la sé, que n’hi ha moltes que no en sé tinc els contactes i els recursos suficients com per buscar gent que et assessori en aquests temes i a més, no cauen els anells de fer ho o no. I també sé que ara. No només tinc la capacitat de fer ho, sinó el retorn, perquè quan era alcalde puc si tinc temps, puc explicar l’anècdota. Volia fer una experiència. Vam trucar a l’Ajuntament de Girona. Amb la persona que ho portava i no ens ho va explicar. Quan vaig anar jo treballant allà em va dir “em sona el teu nom” i “jo li dic crec que em deus una trucada de quan era alcalde”. Però vull dir que ara, evidentment, quan tens coneixences en molts llocs, ens ho podries fer-ho, ho podries desencallar.
Però ja dic, el que s’ha de tenir és una base i un equip de govern ha de tenir aquesta base de conèixer i coneixes perfectament la llei. En una empresa no seria, no pensaria que el gerent o el president de l’empresa no sabés de què va l’empresa i que ho deixés tot en altres. Ha de tenir per prendre decisions, has de tenir els coneixements suficients per fer-ho. Jo crec que la llista que estem conformant, doncs amb això i no vull deixar malament als altres. Però posem en positiu jo crec que la nostra llista amb això, amb experiència, amb capacitat, no ens guanya ningú.
I l’altre, com dic, jo crec que tenim una il·lusió renovada. Aquests vuit anys són les mateixes persones, bàsicament, que han estat al capdavant. Ha anat fent una mica de seguir el dia a dia i no veus cap qüestió nova és que fins i tot quan veus el dia a dia quan expliquen que volen fer te’n però no veus, a part de coses molt genèriques, tampoc no veus que tinguin la il·lusió aquesta de canviar la ciutat que ja està bé. Jo crec que si la diagnosi és que la Bisbal en aquests moments ja està bé, jo crec que ens equivoquem i que per tant cal un canvi. Cal tornar això a repensar la ciutat i fer la ciutat del futur pel futur immediat.
Llavors s’entra en una mica en el programa polític i ho han anat avançant una miqueta. Però quins són els punts principals que podríem destacar del seu programa polític per a aquestes eleccions?
Com ja ha començat a avançar, el primer és el tema econòmic, perquè sense tema econòmic queda tot molt, molt coix. És evident que pots fer coses. Però primer hem de redreçar la situació econòmica de l’Ajuntament. Com deia, és impossible que un ajuntament. I més de característiques de la ciutat de la Bisbal de 12.000 habitants, no tingui capítol d’inversions amb recursos propis.
És que en aquests moments, si volem comprar un ordinador, hem d’anar. Quan vam equipar ràdio Bisbal que estem a Ràdio Capital es va recórrer tot l’endeutament. Però no pot ser això. Vull dir, has de tenir un marge de maniobra per garantir uns mínims i, per tant, el que sigui l’endeutament. Endeutar-se, com qualsevol persona serà per comprar una casa. En el cas d’un ajuntament ha de ser per comprar o per fer una gran inversió, no les inversions petites que has de fer amb recursos propis.
Hem de baixar la pressió fiscal que té la gent de la ciutat en aquests moments. I a més, no és que ho digui jo, és fàcil perquè hi ha moltes pàgines oficials que es pot comparar. Tenim un dels ibis més cars de tota la de tota la zona. De fet, vam mantenir el que va fer el PP en el govern central. L’increment aquell el vam mantenir és un dels pocs que va mantenir-ho. Però no només l’IBI, que és el mes, és la taxa d’escombraries. Però és totes les taxes i preus públics, impostos que es cobren si volem generar major, per exemple, major activitat el que no podia sostenir l’impost de construccions més alt de la comarca, l’hem de baixar. Estava gairebé al 5 % quan en èpoques en tingut el 2 %. Jo crec que l’impacte a la hisenda municipal és mínim, però això ajuda en el dia a dia dels ciutadans.
Hem de també invertir quan tu fas obres a la via pública al final el que acabes és invertint també amb negocis perquè així els fas més efectius. I com deia, hem de potenciar tot el tema artesanal, la qüestió artesanal, que està molt en moda, però no ens hem de quedar aquí, hem d’anar a buscar en els polígons industrials que tenim, dotar los de serveis perquè puguin venir empreses. I com dic a les empreses que ja tenim, doncs estar en contacte amb elles, buscar sinèrgies conjuntes per poder fer ocupació, perquè en aquests moments, tot i que la situació a nivell general de tota Catalunya el nivell d’atur està baix, a la Bisbal és dels alts i per tant això no ens ho podem permetre. Perquè en un context on, com us deia, la renda per càpita és de les més baixes de la província, que tinguem l’atur més alt. Això és una qüestió que no es pot permetre de cap manera.
I després la segona pota, que a part del macrourbanisme, també és el microurbanisme. Si un passeja en aquests moments per la Bisbal veurà ja no voreres estretes que moltes vegades t’ho diu la gent. I és veritat que s’haurien de fer, però no en mal estat el ferm. L’asfaltatge de la ciutat en la majoria de carrers està està en molt mal estat perquè no s’hi ha invertit. Ja no parlo dels espais públics, no? les zones verdes en quin estat estan. No? O, per exemple, l’altre dia em comentaven una cosa tan fàcil que hauria de ser que és l’espai de sociabilització de gossos. És una obra que vam fer en el seu moment. Què és delimitat. És un espai petit. Quan tu el veus, allà hi ha unes unes coses allà que dius. Això és que fa temps que no s’hi ha passat. Cal també una organització de tots els serveis municipals. Tenir-ho clar, qui ho fa, quan ho fa i on ho fa, no? I sobretot en casos de la via pública, que és el que més es veu i el que més incidència té.
Bé, això són petites pinzellades de qüestions que es van fer nosaltres en el programa electoral. Jo l’altre dia feia quan vaig fer la presentació, feia broma amb el periodista em preguntava. De fet, podriem presentar el mateix que el 2015, perquè la ciutat és que hi ha alguna cosa nova, però la veritat és que la ciutat ha quedat aturada.
Des del 2015 no hi ha hagut cap servei. Allò nou que puguem dir i no hi ha hagut cap obra. Ja no hi ha noves maniobres petites que es puguin fer. Per tant, jo crec que el que es necessita és això, una planificació a uns anys vista i una execució. I i per això, doncs, el primer és tenir un sanejat a la ciutat i a l’economia de l’Ajuntament.
Finalment, m’agradaria preguntar-li en el cas de que no assoleixin una majoria absoluta a les eleccions d’enguany, estarien disposats a pactar amb altres partits polítics?
Jo crec que en aquest cas, les majories absolutes. Pot haver-hi excepcions, però crec que no és el moment de majories absolutes. Ho veig molt difícil. La societat en aquests moments té un ventall molt ampli d’ofertes polítiques. A la Bisbal també no és aliè al que passa a d’altres llocs. És evident que hi ha un ventall molt ampli i per tant, jo crec que els pactes al final, excepte alguna excepció. Què pot passar? Habitualment els pactes han de cedir i a més són bons perquè segur, estic segur a hores d’ara que si llegíssim tots els programes electorals dels partits hi haurà coses que el meu partit no haurà pensat o no les haurà vist així i d’altres justes i aquesta és una bona idea.
I per tant, també és absurd. Doncs aferrar se al que un ha pensat i no el que ha passat amb la gent, perquè jo estic convençut que la meva és la millor llista, però també estic convençut que les altres llistes hi ha gent molt bona i amb bones idees. Per tant, si es donés el cas, nosaltres no tindríem cap inconvenient a pactar.
Nosaltres no som com va passar. El 2015 ens va passar a nosaltres i el 2019 nosaltres, que hi havia partits que vèiem amb el PSC, no hi és línia vermella i no hi pactarem. Nosaltres pactem amb tothom i la línia vermella no és sigles, no és, no és persones, no és política, és a dir, nosaltres. La línia vermella és que hem de tenir una hisenda sanejada si som capaços de tenir una hisenda sanejada, com ja vam ser capaços el 2011, quan vam entrar. També estava molt malament econòmicament. I el 15. La vam aconseguir sanejar si som capaços de fer això. Per tant, qui vulgui pactar amb nosaltres estarà. Serà benvingut, igual que nosaltres. Si no som força majoritària i hem de pactar amb algú, no ho farem per cadires. No ho farem per tenir determinades àrees, sinó per una línia política que la que farem si no ens quedem quatre anys a l’oposició.
De fet, tota la gent que està a la meva llista som professionals d’altres temes. És a dir, no som professionals polítics, no hi vivim d’això. Jo vaig renunciar al sou quan era alcalde. Els vuit anys que vaig ser vicepresident del Consell Comarcal. Per tant, no és l’ambició aquesta de tenir un sou, sinó és de treballar per la ciutat i per tant, si ens hem de quedar quatre anys a l’oposició, doncs nosaltres ens quedarem. No és agradable. Ens hi quedarem perquè nosaltres creiem que són quatre línies vermelles, però això no deia dir que no política, sinó de gestió del dia a dia.
Doncs esperem que tinguin molta sort i encerts en aquestes eleccions municipals i li donem les gràcies també per visitar els estudis de Ràdio Capital.
Moltes gràcies a vosaltres.