L’equip de govern de la Bisbal d’Empordà portarà al proper ple l’aprovació dels pressupostos pel 2024 que tindran un valor de més de 15 MEUR (15.136.143,41 €). Això suposa una reducció de més de 2 MEUR respecte als pressupostos de l’exercici anterior. Per ampliar una mica més els canvis en aquests pressupostos i comentar l’actualitat al municipi, ens ha visitat al Supermatí l’alcalde de la Bisbal d’Empordà, Òscar Aparicio.
Una de les últimes notícies que ha marcat el municipi ha estat la identificació de la dona que va deixar un nadó acabat de néixer en una paperera a principis d’any. “Des del consistori hem estat informats per part dels Mossos d’Esquadra dels diferents avenços en la investigació”, apunta Òscar Aparicio.
L’habitatge i les ocupacions
La Generalitat i el Govern espanyol van arribar a un acord per limitar el preu del lloguer en 140 municipis de Catalunya que són considerats zones tensionades, entre els quals es troba la Bisbal d’Empordà. Tot i això, el límit en el preu del lloguer encara no està definit del tot i Òscar Aparicio reconeix que aquesta és una qüestió que ja han demanat resoldre al govern de la Generalitat. L’alcalde de la Bisbal d’Empordà apunta que els municipis declarats com a tensos quan es parla d’habitatge no tenen les mateixes característiques.
L’alcalde de la Bisbal apunta que la pressió en el mercat de l’habitatge al municipi no es deu a factors com les segones residències o els apartaments turístics, sinó que la problemàtica a la Bisbal són les ocupacions. “Amb la crisi del 2010, hi va haver diverses promocions que van quedar a mig fer o no es van aconseguir vendre. Va ser llavors, quan grans propietaris o fons voltor es van quedar amb les propietats, que van quedar ocupades”, explica Òscar Aparicio.
El batlle reconeix que no totes les ocupacions són conflictives al municipi, tot i això, apunta que hi ha diversos edificis que estan completament ocupats. Al final, explica Aparicio, el preu dels lloguers al municipi acaba afectat per aquest tipus d’ocupacions.
Des del consistori han volgut treballar per erradicar les “ocupacions conflictives”, que, actualment, ronden la cinquantena al municipi. “Durant els últims mesos hem aturat una vintena d’ocupacions”, explica Òscar Aparicio, tot i que volen impulsar un pla per acabar de treballar aquesta problemàtica. “Tenim contacte amb la SAREB que és una de les empreses que té més pisos buits i ocupats”, explica Aparicio.
Òscar Aparicio reconeix que el problema de l’ocupació s’ha d’atacar de manera conjunta amb altres factors, com facilitar l’accés a una feina. El batlle reconeix que quantificar el nombre d’ocupacions és complicat, ja que en un municipi com la Bisbal només es poden comptabilitzar de manera concreta les ocupacions que són conflictives i que generen malestar a la comunitat. El batlle apunta, però, que fins ara no s’havia fet res per frenar les ocupacions.
El batlle apunta que el pla per frenar l’ocupació ha de tenir dos punts. El primer ha de ser per fomentar la prevenció, que és el que s’ha anat aplicant durant els últims mesos al municipi. “A través de diverses notes de premsa s’ha anat informant sobre les diverses intervencions que ha fet la policia per frenar aquestes ocupacions”, explica l’alcalde.
La segona, que és quan els immobles estan ocupats, és més complicada, ja que la legislació “no ens dona gaire marge”. La voluntat és recuperar judicialment la propietat de l’immoble. Una de les altres actuacions que preveu aquest pla és buscar pisos de lloguer social i veure com es fa el repartiment d’immobles per evitar l’efecte crida a la ciutat.
La contenció en els pressupostos
A diferència del que han anat fent altres consistoris, l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà ha decidit retallar els pressupostos per l’exercici del 2024. Òscar Aparicio reconeix, però, que són conscients que els ingressos de l’ajuntament es veuran afectats per les ordenances fiscals, que enguany han baixat l’IBI i han congelat la taxa d’escombraries.
Una de les altres rebaixes, que ja s’havia anat comentant en els darrers anys des de l’oposició, ha afectat a les despeses de personal (Capítol 1). Òscar Aparicio apunta que més d’un 50% del pressupost es destinava al personal. A més, remarca que les despeses dels edificis municipals havien pujat. El batlle també ha destacat que el consistori s’havia anat endeutant per adquirir material o en petites obres.
Pel que fa a les inversions, cal destacar que en els pressupostos d’enguany s’han centrat en quatre línies principals. La primera d’elles, és la renovació de la canonada de subministraments dels pous. Aquestes intervencions, però, no serviran per acabar de solucionar les problemàtiques que hi ha hagut durant aquests mesos en la xarxa d’abastament d’aigua al municipi. Si bé és cert, Aparicio apunta que han inclòs una partida que servirà per redactar el projecte i un pla director per arreglar la canonada.
“Amb el conflicte existent amb la companyia d’aigua, durant els últims anys no s’ha sabut ni quin és l’estat de la xarxa i tampoc s’ha posat remei a la problemàtica amb el servei”, reconeix el batlle. Serà en el pressupost del 2025 on es veurà una partida per arreglar aquesta canonada. I tot i que s’ha parlat de municipalitzar el servei de l’aigua, Òscar Aparicio no preveu que sigui a curt termini.
Una de les branques d’inversió que també cal destacar és la que es vol aplicar en la via pública. Ja s’ha començat a treballar amb un pla de xoc per readaptar totes les zones malmeses o en pitjor estat del municipi. “Però no té sentit impulsar un pla de xoc si llavors no es manté”, afirma Aparicio, “per això, ens comprometem a invertir una partida en els pressupostos pel manteniment de la ciutat”. El batlle afegeix que cal executar les partides que encara estan pendents.