14.9 C
Pals
Dijous, 21 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

L’ajuntament de Palafrugell detecta abocaments d’amiant a la via pública

Es tracta d’un residu potencialment perillós per a la salut, amb un procés molt estricte en el seu tractament

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’àrea de Qualitat Urbana de l’Ajuntament de Palafrugell ha detectat darrerament diversos abocaments d’amiant a la via pública. Es tracta de l’abandó de retalls de teulades d’aquest material al costat de contenidors de la via pública. L’abocament de residus és una pràctica totalment prohibida, i més en aquest tipus de material. Per aquest motiu s’està investigant la procedència d’aquests materials i poder identificar l’infractor.

A causa de l’elevat risc per a la salut, els treballs de neteja d’aquests abocaments només els poden prestar empreses especialitzades, que disposen d’equips i materials de protecció personal per a la manipulació i degudament registrades. L’Ajuntament ja s’ha posat en contacte amb diverses empreses de recollida per tal de concertar una neteja conjunta dels diferents punts detectats.

L’amiant és un material fibrós d’origen natural constituït per diferents tipus de silicats, que es caracteritza per ser un excel·lent aïllant tèrmic i acústic i amb una gran resistència mecànica i química. Les seves característiques, juntament amb el seu baix cost, han fet que durant dècades, l’amiant s’hagi utilitzat de manera habitual en l’àmbit de la construcció, la indústria i la llar. No obstant això, l’any 1977 la International Agency for Research on Cancer (IARC) va classificar l’amiant com a substància cancerígena i el 1999 la Unió Europea va establir l’horitzó màxim de prohibició del seu ús per a l’any 2005. En concret, a Espanya, en compliment de la Directiva de la Unió Europea sobre l’amiant, des del desembre del 2001 està prohibida la fabricació i la comercialització de productes que continguin aquest material.

L’àrea de Qualitat Urbana aprofitar per recordar que l’abocament de residus és una pràctica totalment prohibida, i més quan es tracta de residus especials i de la construcció. També demana la col·laboració de la població que davant l’observació de males praxis en matèria de residus, poden comunicar als agents de l’autoritat o a l’àrea de Qualitat Urbana aquests fets, que podrien arribar a ser constitutius de delicte.

D’altra banda i pel que fa a la retirada d’aquest tipus de residus, entre els mesos de gener i març, la Generalitat de Catalunya té prevista l’obertura d’una convocatòria d’ajudes per a les operacions de desamiantatge dels habitatges o activitats comercials.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

El Baix Empordà es prepara per a l’augment de la taxa de residus el 2025

El Baix Empordà afronta el repte del reciclatge amb contrastos entre municipis. Mentre Albons lidera amb un 93,91%, altres pobles com La Bisbal d'Empordà queden per sota del 50%. Les noves normatives europees del 2025 obligaran a millorar les pràctiques locals per reduir l'impacte ambiental i evitar un augment significatiu de les taxes de residus.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -