L’Ajuntament de Palafrugell estudia congelar algunes de les despeses i inversions als pressupostos del 2022 fins que puguin comptar amb els ingressos que han perdut després que l’impost de la plusvàlua hagi quedat suspès. El govern espanyol treballa en un mecanisme per compensar els ajuntaments que deixin d’ingressar. En el cas de Palafrugell, la xifra supera els 2 milions d’euros.
L’equip de govern de Palafrugell tenia previst convocar pels pròxims dies el ple per aprovar els pressupostos 2022. Però el fet que el Tribunal Constitucional hagi declarat il·legal l’impost de la plusvàlua ha suposat un fre, perquè implica deixar d’ingressar més de dos milions d’euros: “És l’equivalent als diners que invertim cada any a Palafrugell Gent Gran, perquè la gent es faci una idea de què suposen aquests dos milions”, ha explicat la regidora d’Hisenda, Olga Palahí, en una entrevista al Supermatí de Ràdio Capital.
Davant d’aquesta situació, Palahí espera que l’Ajuntament aprovi abans d’acabar el mes el mecanisme de compensació que els permeti que els 2 milions d’euros entrin a la caixa de l’Ajuntament igualment. Si això no passa, es plantegen dues opcions: prorrogar el pressupost 2021 sense els ingressos de la plusvàlua, o aprovar els pressupostos de l’any que ve, però amb 2 milions de despesa congelada fins que entrin els diners. En tot cas, Palahí ha explicat que volen prendre la decisió abans d’acabar aquest novembre.
En aquests moments, des de l’àrea d’hisenda de l’Ajuntament estan valorant les opcions. I quines són les despeses que es podrien deixar en suspens. Palahí ha explicat que en cap cas podrà afectar les partides estructurals, com la de personal, ni tampoc convenis o serveix en marxa, com Palafrugell Gent Gran o el contracte d’escombraries.
Palahí ha explicat que el cap de l’oposició, Juli Fernández, no s’ha posat en contacte amb ella com a representant dels socialistes, el partit de govern a la Moncloa. Però s’ha mostrat oberta a col·laborar amb ell si s’ofereix.