16.1 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

Palafrugell homentaja els deportats del municipi als camps de concentració nazis

Palafrugell s'uneix així al Projecte Stolpersteine

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

L’Ajuntament de Palafrugell, en col·laboració amb el Memorial Democràtic de Catalunya, instal·laran 5 llambordes “Stolpersteine” en record de 5 palafrugellencs que van ser deportats als camps de concentració nazis. L’acte on es col·locaran les llambordes es farà el dissabte 5 de febrer a les 6 de la tarda, al carrer de la Tarongeta, davant l’antic Museu del Suro.

Aquest esdeveniment s’emmarca dins la commemoració del Dia Internacional en en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, que es va celebrar el 27 de gener. Els deportats als camps de concentració van ser Francesc Aymerich Frigola, Joan Bosch Mauri, Laura Gallart Marquès, Baldomer Paguina Mulà i Josep Solana Aupí. Tots 5 van néixer a Palafrugell i aquestes llambordes els retran homenatge.

En el cas dels 4 homes, van ser detinguts a França després de deixar Palafrugell a principis de 1939, poc abans que els nacionals entressin a la ciutat el 6 de febrer d’aquell any. Laura Gallart, en canvi, ja vivia a França arran del seu casament i va ser detinguda per col·laborar amb la resistència. Tots ells van acabar en camps de concentració, i només en van sortir Josep Solana i Laura Gallart.

Actes a la biblioteca

Fins al pròxim 7 de febrer, a l’Espau de la Biblioteca de Palafrugell, es pot visitar l’exposició “El camp de concentració per a dones de Ravensbrück”. L’exposició l’organitzen l’Arxiu Municipal de Palafrugell i l’Amical de Ravensbrück. Allà s’hi poden veure les llambordes que es col·locaran el dia 5 de febrer davant l’edifici de l’antic Museu del Suro.

A més, el 3 de febrer a les 6 de la tarda l’Associació Amical de Ravensbrück farà una visita guiada a l’exposició i, posteriorment, a les 7, una conferència amb el títol de “La memòria de les víctimes dels camps de concentració”, a càrrec d’Esther Lázaro.

El Projecte Stolpersteine

El Projecte Stolpersteine va néixer el 1996 a Alemanya, de la mà de l’artista Gunter Demnig (1947). Les Stolpersteine són petites llambordes o pedres que ens fan ensopegar i recordar així les víctimes del nazisme, la majoria de les quals no van tenir mai una sepultura amb el seu nom.

Aquest projecte vol mantenir viva la memòria dels milions de persones que van patir l’horror nazi, tant si van sobreviure com si van morir assassinades. El 2021 hi havia més de 80.000 llambordes disperses per tota Europa que serveixen, així per reflexionar sobre l’Holocaust. Cada llamborda és única i es fa a mà com a gest de respecte i humanitat.

Palafrugell es va afegir al projecte Stolpersteine per acord del Ple municipal del 26 de juny de 2018. Des de l’Arxiu Municipal es van encarregar d’identificar les víctimes de Palafrugell, amb la col·laboració de Marta Gallart i Alsina. Així, la vila s’incorpora a la llista de municipis catalans que han contribuït a homenatjar la memòria d’aquells que van patir l’Holocaust.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

L’Auntament de Calonge i Sant Antoni sortejarà 23 habitatges de lloguer social

Són 23 dels 28 pisos de l'edifici als carrers d'Enric Lluís Roura i de la Sala. Els primers 17 es destinaran a unitats familiars joves (de 30 a 45 anys) i 6 a emancipació de joves (de 18 a 29 anys). Els preus de lloguer d'aquests habitatges oscil·laran entre els 346,66 € mensuals, el més econòmic, i els 691,61 €.

Altres notícies