Palafrugell tindrà sis habitatges socials en un edifici al carrer Ponent, gràcies a un conveni amb la cooperativa Sostre Cívic, que ha adquirit aquests habitatges en règim de cessió d’ús. Així doncs, es promou l’habitatge de protecció social cooperatiu a la vila, ajuda a recuperar patrimoni en desús i a garantir l’habitatge digne i adequat, sota un model no especulatiu. Aquest és el primer projecte d’aquestes característiques que s’emprèn al municipi. Mandi Domingo, tècnica territorial de Sostre Cívic:
Segons Josep Piferrer, alcalde de Palafrugell, “amb aquest acord tenim la possibilitat de posar a disposició del nostres ciutadans uns habitatges a preus socials, traient-los del mercat especulatiu, i al mateix temps, donem utilitat a un immoble buit. Dos dels principals temes que ens preocupen com a govern”.
En el cas dels projectes de Sostre Cívic, la cooperativa sempre és la titular dels habitatges, que a la vegada permet i fomenta la participació de les persones sòcies de la cooperativa, que en són també propietàries, a diferència d’un model en que la propietat és pública. Els habitatges es consideren un bé d’ús i les persones sòcies de la cooperativa poden gaudir-ne indefinidament o per un període molt llarg. Formar-ne part, requereix una aportació inicial i el pagament de quotes mensuals que deriven dels costos d’adquisició, manteniment i funcionament del projecte d’habitatge cooperatiu, i no de la situació del mercat immobiliari.
En aquest cas, els habitatges són adquirits pel procediment de tanteig i retracte a habitatges que provenen d’execució hipotecària i, per tant, s’ha evitat la seva venta a un fons d’inversions internacional. L’adquisició s’ha efectuat gràcies a un préstec de l’Institut Català de Finances que compta amb una bonificació per part de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. A més, l’Ajuntament aportarà 40.000 euros, repartits en dos anys, per contribuir a fer possible aquest projecte.
Sostre Cívic és una entitat nascuda l’any 2004 amb l’objectiu de promoure un model alternatiu d’accés a l’habitatge, més just i accessible, sense ànim de lucre, no especulatiu i transformador. L’organització promou el cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús, com a model alternatiu d’accés a l’habitatge, a través de la divulgació, l’assessorament, la cerca de finançament, promoció i gestió d’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús. Actualment, més de 900 persones sòcies arreu del territori componen l’entitat.