El ple municipal de Palafrugell ha aprovat la moratòria urbanística d’un any amb l’objectiu de no urbanitzar en sòls no sostenibles. Ara, durant els propers dotze mesos, queden suspeses les llicències a grans projectes.
El flamant alcalde de Palafrugell, Joan Vigas, ja va remarcar la importància que de la revisió de les llicències d’obres i edificabilitat en el seu discurs d’investidura. Era també una de les peticions de SOS Costa Brava, que expliquen que s’haurien de revisar a la baixa 5 zones de Calella, Llafranc i Tamariu.
Irene Gisbert, vicepresidenta i portaveu de SOS Costa Brava, va definir com a “bona notícia” aquesta moratòria. Ho explicava a Ràdio Palafrugell.
De fet, des de la federació d’entitats ecologistes es destacava que la protecció podia tenir un cost “assumible”, ja que aquest és de 2 milions d’euros. És per això que Gisbert demanava al nou alcalde del municipi el compromís per tirar-ho endavant.
Malgrat les bones notícies, la moratòria no afecta a les construccions ja anunciades a la cala d’Aigua Xelida, fet que ha provocat les critiques de les entitats ecologistes, ja que, segons diuen, s’edificarà en l’única zona que quedava verda.
SOS Costa Brava creu que amb voluntat política es poden salvar les pinedes que encara existeixen a la Costa Brava pràcticament sense pagar investigacions. Asseguren que “es tracta de negociar amb les propietats i buscar la millor manera de preservar els pulmons verds de la nostra costa.”
La moratòria arriba després de confirmar-se, la setmana passada, la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a favor de la petició que feia la federació ecologista d’informar als compradors d’habitatges de Sa Riera que s’estan investigant.