13 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

L’Hospital de Palamós assoleix les 25.000 sessions amb l’actual Cambra Hiperbàrica

Es va instal·lar l'any 2010 i l'equip acumula 14.000 hores en funcionament

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

A finals de mes d’octubre la cambra hiperbàrica de l’Hospital de Palamós ha assolit les 25.000 sessions de tractament i les 14.000 hores de funcionament. L’aparell es va instal·lar a la primavera del 2010, l’aparell permet el tractament simultani de 7 persones i en ocasions excepcionals se n’hi poden tractar fins a 9. En total s’han atès uns 1.600 pacients.

A aquestes sessions cal sumar-li les que va fer l’anterior cambra, que va estar en servei entre octubre del 1994 i maig del 2010. Amb ells es van tractar 773 persones i administrar 7.017 sessions de tractament.

Així doncs, en els seus prop de 30 anys en funcionament, la Unitat de Medicina Hiperbàrica de l’hospital ha atès uns 2.400 pacients en més 32.000 sessions de tractament. En conjunt, s’han tractat al voltant de 500 accidents disbàrics, unes 600 intoxicacions per monòxid de carboni i sobre 1.300 persones més amb patologies diverses.

Quines patologies es tracten a la Cambra hiperbàrica?

Una cambra hiperbàrica és un habitacle de forma cilíndrica, amb uns dos metres de diàmetre. El seu aspecte recorda el d’un avió, amb butaques a banda i banda separades per un passadís. Al seu interior, s’augmenta la pressió per arribar fins a nivells equivalents entre 2,4 i 2,8 vegades la pressió atmosfèrica, al mateix temps que es respira oxigen al 100%. Aquesta tècnica s’anomena Oxigenoteràpia Hiperbàrica (OHB). Les sessions programades duren unes dues hores i mitja: els i les pacients respiren oxigen durant 90 minuts en tres blocs de 30 minuts cada vegada.

L’OHB s’utilitza per tractar accidents disbàrics com poden ser aquells relacionats amb el busseig, intoxicacions per monòxid de carboni i d’altres patologies com poden ser problemes vasculars, ferides que no cicatritzen o bé seqüeles de la radioteràpia.

Si s’analitzen els darrers 13 anys d’activitat amb l’actual aparell, dels 1.600 pacients atesos, 265 són provinents d’accidents disbàrics, 386 d’intoxicacions agudes per monòxid de carboni i 947 per altres indicacions com són les seqüeles de radioteràpia, el peu diabètic i úlceres vasculars, sordesa sobtada i obstruccions de l’artèria central de la retina.

Pel que fa a l’origen dels pacients, un 51% són provinents de fora del Baix Empordà, però en canvi han rebut gairebé 7.300 sessions de tractament, que suposa un 29,2% de totes les sessions realitzades, ja que la majoria dels casos són accidents disbárics i intoxicacions per monòxid de carboni.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

El Sol Gironès Bisbal cau contra el Godella i suma la quarta derrota consecutiva

El Sol Gironès Bisbal va caure per 82-75 contra el NB Godella en l’últim partit de l’any, acumulant la quarta derrota consecutiva fora de casa. Malgrat capgirar el marcador en els últims minuts, un parcial final de 8-0 dels locals va decantar el partit.

Altres notícies