Els municipis agermanats de Palamós i l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) segueixen refermant els seus llaços d’amistat, i aquest cap de setmana la unió també es realitzarà per mar, impulsant el repte de l’equip OceanCats de poder completar a rem, la travessia entre els dos municipis costaners separats per 122 milles nàutiques (225 km).
Aquesta activitat s’inclou dins els actes de la Festa Major de Palamós, que el municipi celebra aquests dies amb les jornades centrals del 23 al 26 de juny.
La travessia dels quatre remers OceanCats, s’ha iniciat aquest matí al port de l’Ametlla de Mar, on membres de la corporació municipal d’aquest municipi, encapçalats per l’alcalde de La Cala, Jordi Gaseni, i el de Palamós, Lluís Puig, han acomiadat l’equip a peu de port després d’una recepció que s’ha dut terme al Centre d’Interpretació de la Pesca.
El recorregut marítim entre els dos municipis es preveu completar en unes 48 hores on els integrants de l’equip remen de dos en dos, en torns de dues hores cada parella. L’embarcació que utilitzen per a aquest repte, és fabricada en fibra de vidre, té una eslora de 7,5m, per 2m de mànega, amb una tona de pes. Està dotada amb cabina a proa i a popa on s’ubiquen els habitacles de la tripulació i la instrumentació electrònica de l’embarcació, amb GPS o ràdio, que reben el subministrament d’energia mitjançant plaques solars.
Durant la travessia es realitzaran mostrejos científics de microplàstics, que posteriorment seran analitzats als laboratoris de la Universitat de Barcelona per tal de determinar-ne la forma, color i abundància d’aquests elements contaminants en aquest àmbit del litoral català, i així poder posar-hi solució en origen al problema.
L’arribada de l’embarcació al port de Palamós és prevista per al diumenge vinent 20 de juny, al voltant de les 10:30 h del matí, on es preveu fer un acte de benvinguda a la tripulació a la zona del port, davant el Museu de la Pesca, encapçalada pels alcaldes de Palamós i de l’Ametlla de Mar, acompanyats per membres de les corporacions dels dos municipis agermanats.
L’objectiu final, creuar l’Atlàntic a rem
El repte de la travessia entre l‘Ametlla de mar i Palamós s’engloba dins el projecte OceanCats, que té per objectiu traslladar a la societat la problemàtica que pateixen els mars i oceans per l’excés de productes d’origen plàstic.
Per la consecució d’aquest objectiu divulgatiu, l’equip realitza xerrades divulgatives en escoles i centres que treballen amb discapacitació intel·lectual, i reptes esportius “extrems”, com el de batre el rècord mundial de rem en banc fix en 24 hores, aconseguit per aquest equip el mes passat, durant la realització del festival marítim Palamós Terra de Mar.
A banda també les travessies a rem de llarga distància com la d’aquest proper cap de setmana, o bé la que es realitzarà el mes d’agost en aquest cas entre Tossa de Mar i l’illa de Mallorca, i al setembre una altra de l’Escala al Cap de Creus.
El projecte té una durada de dos anys, i finalitzarà el desembre de 2022 amb l’objectiu final que és el de poder participar en la regata Atlantic Challenge, que creua l’oceà Atlàntic, amb 5000 quilòmetres a rem, des de l’illa canària de La Gomera fins a Antigua, al Carib.