13 C
Pals
Dissabte, 22 febrer 2025
- Publicitat -

Palamós impulsa actuacions a l’Espai Natural del Castell per fomentar la biodiversitat

Aquesta actuació busca potenciar els hàbitats aquàtics i fomentar la presència d’espècies autòctones, tant animals com vegetals, consolidant l’espai com un referent en conservació mediambiental

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

L’Ajuntament de Palamós, a través de l’Àrea de Medi Ambient, ha dut a terme la restauració d’una zona inundable a la Plana de Castell, situada dins l’espai protegit Castell-Cap Roig. Aquesta actuació busca potenciar els hàbitats aquàtics i fomentar la presència d’espècies autòctones, tant animals com vegetals, consolidant l’espai com un referent en conservació mediambiental.

Dins del mateix projecte, s’han instal·lat caixes niu destinades a aus protegides i poc comunes, com l’òliba, el mussol banyut, el gaig blau i el mussol. A més, també s’han implementat refugis per a quiròpters, coneguts per ser grans consumidors d’insectes i essencials per al control de plagues en entorns naturals.

Una altra línia d’actuació ha estat la millora de l’ordenació de l’ús públic. Per aconseguir-ho, s’ha renovat la senyalització dels itineraris principals i s’han col·locat nous cartells informatius per fomentar una millor convivència entre els visitants i l’entorn. Aquestes mesures també busquen incrementar la sensibilització ambiental, promovent un ús sostenible de l’espai.

El projecte, que té un cost de 52.000 euros, ha estat finançat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i pels fons europeus destinats al desenvolupament rural. Aquesta iniciativa s’inscriu en el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022.

A més, altres accions de millora en l’àmbit agrícola de Castell inclouen l’abandonament del llaurat en determinades zones, deixant-les a evolució natural per promoure la vegetació espontània i la biodiversitat. També s’han eixamplat marges de camps i s’han fet sembres amb espècies autòctones per convertir aquests espais en refugis per a la fauna, especialment insectes.

En paral·lel, s’han portat a terme actuacions de recuperació de sistemes dunars i conservació de praderies de posidònia oceànica, essencials per als hàbitats marins. Altres mesures inclouen la prevenció d’incendis forestals i l’ordenació dels accessos i aparcaments per minimitzar l’impacte humà durant les èpoques de més afluència.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Jordi Vayreda: “Els boscos que han patit sequera i les temperatures elevades fan que augmenti el risc d’incendi”

Les pluges de les últimes setmanes han ajudat a millorar el nivell dels embassaments, però la situació dels boscos continua sent preocupant. Després de més de tres anys amb precipitacions molt per sota de la mitjana, els experts alerten que els efectes de la sequera no es poden revertir en pocs mesos. "El 2024 ha estat un any més plujós, però els boscos necessiten molt més temps per recuperar-se", explica Jordi Vayreda, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Segons ell, "si aquest 2025 segueix plovent amb regularitat, potser començarem a veure una millora real en alguns ecosistemes".

Altres notícies