Aquest projecte s’implementarà inicialment als alumnes de 2n curs de primària de les escoles del municipi, i permetrà a aquests centres educatius complementar la tasca de desenvolupament esportiu que ja realitzen: millorant les capacitats de força i resistència dels alumnes, incidint en la creació d’una àmplia base d’habilitats motrius bàsiques, promocionant els hàbits d’alimentació i activitat física saludable.
Les eines que es desenvolupen amb aquesta iniciativa permeten conèixer les necessitats i potencialitats de cada infant, promoure els valors d’un estil de vida actiu i la reducció del sedentarisme i la predisposició a l’obesitat infantil, realitzant una pràctica multiesportiva d’acord amb el desenvolupament de cada nen o nena, reduint l’especialització esportiva prematura i creant l’adhesió a la pràctica de l’esport a través de la diversió i el desenvolupament integral de la persona.
L’Escola Esportiva Municipal s’ha començat a implementar amb la realització d’unes jornades informatives per a famílies, una formació especialitzada adreçada als mestres i tutors dels alumnes, i la introducció del projecte dins el marc de les activitats escolars a través d’una recollida de dades i la realització de circuits, reptes i jocs.
Al finalitzar el curs, les famílies rebran un informe sobre el procés de desenvolupament dels seus fills, el qual podran complementar amb l’assessorament dels especialistes de pediatria del Centre d’Atenció Primària de Palamós.
L’objectiu és iniciar aquesta activitat per les escoles i posteriorment seguir amb les entitats esportives locals, així com a les activitats extraescolars que es puguin portar a terme al municipi.
Treball Neuromuscular Integrat
El projecte s’ha engegat amb la introducció a les escoles del Treball Neuromuscular Integrat (TNI), a través del projecte “Physical Education Health and Children (PEHC)” coordinat per tècnics de l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport de Girona (EUSES).
Mitjançant aquestes sessions es recullen dades a l’escola, motrius, antropomètriques i metabòliques dels infants, i es realitzen sessions de treball neuromuscular integrat durant els escalfaments que tenen lloc en les classes d’educació física.
L’objectiu és el de poder donar resposta a problemes esportius quotidians, incidint en una millora de la condició física saludable a mitjà i llarg termini, motivant als més petits a dur a terme una pràctica esportiva adequada, amb la qual cosa s’aconsegueixi superar la desmotivació de l’infant, que sovint suposa la renúncia a fer esport.