Palamós ha posat en marxa la col·locació de dues grans cisternes al subsòl del passeig del Mar. L’actuació marca l’inici de la primera fase de la reforma integral d’aquest espai emblemàtic del municipi, amb l’objectiu de millorar la gestió de l’aigua, reforçar la sostenibilitat i transformar el passeig en un entorn més accessible i integrat amb la ciutat.
Els dipòsits, fabricats amb polièster reforçat amb fibra de vidre, tenen una capacitat total de prop de 1.000 metres cúbics. Es col·loquen a una profunditat de cinc metres sota el paviment del passeig. El primer dipòsit, que fa 150 metres de llargada i 2,3 metres de diàmetre, pot retenir fins a 620 metres cúbics d’aigua. El segon, de dimensions més reduïdes, té una capacitat de 300 metres cúbics i està pensat per recollir aigua neta destinada al reg.
Aquest sistema permetrà recollir gran part de l’aigua de pluja que baixa des de la zona de l’Eixample i que fins ara acabava acumulant-se o desembocant directament al mar. Amb la nova infraestructura, l’aigua es canalitzarà a través de la xarxa pluvial i s’emmagatzemarà segons el seu nivell de netedat. L’aigua més bruta quedarà retinguda al primer dipòsit, des d’on s’enviarà a la depuradora. La més neta s’aprofitarà per regar amb reg gota a gota les zones verdes del passeig i, a mitjà termini, d’altres espais propers.
La iniciativa s’emmarca en una estratègia més àmplia d’adaptació al canvi climàtic, amb una aposta clara per la gestió eficient dels recursos naturals. El projecte inclou també la instal·lació d’un carril bici al llarg de tot el passeig, 16 punts de càrrega per a cotxes elèctrics i 10 per a bicicletes elèctriques i vehicles de mobilitat personal.
L’enllumenat també es modernitza amb lluminàries de baix consum LED i un sistema de telegestió que permetrà ajustar-ne l’ús segons les necessitats reals, millorant l’eficiència energètica i reduint la contaminació lumínica.
La reforma preveu conservar els elements identitaris del passeig, com la superfície central de sauló, les arcades i parts del mur que separa l’espai de l’aparcament de la platja Gran. A més, s’eliminaran les barreres arquitectòniques, s’ampliaran les zones de pas per a vianants i es crearan espais de prioritat invertida, on conviuran cotxes i persones, però amb preferència per als vianants.
Un dels punts clau del projecte és la nova plaça oberta al mar entre els carrers Aragó i Provença. Aquesta plaça actuarà com a punt de trobada i de dinamització social i cultural, complementant els espais més antics del nucli urbà.
Les obres, valorades en prop de 6 milions d’euros, són finançades en part per la Unió Europea, que hi aporta 3 milions a través dels fons destinats a actuacions de turisme sostenible. El projecte ha estat redactat pels Serveis Tècnics de l’Ajuntament de Palamós i recull les aportacions del procés participatiu que es va fer entre els anys 2022 i 2023. Els treballs tenen un termini d’execució de 14 mesos i van a càrrec de l’agrupació d’empreses formada per Excavacions Peraferrer i Construccions Fusté.