Palamós ja té taula de prevenció de la mutilació genital. És la 21a a la demarcació de Girona. Amb aquestes taules, diversos perfils professionals (treballadores socials, mossos d’esquadra, metges, infermeres, llevadores, professorat, tècnics de ciutadania o gènere…) treballen transversalment amb les comunitats practicants per prevenir la mutilació genital femenina i els matrimonis forçats.
Les famílies d’un total de 90 nenes de la demarcació de Girona van signar al 2018 un document pel qual es comprometen a evitar la mutilació genital femenina. Aquest compromís se signa a les consultes de pediatria abans que la família viatgi als seus països d’origen, després d’un treball preventiu previ i una vegada revisades les nenes. Amb aquest document es vol garantir la integritat física i psicològica de les nenes. Majoritàriament les famílies només signen el compromís en una sola ocasió, abans d’un viatge. Només el tornen a signar si consideren necessari per reforçar la voluntat de no mutilar.
Durant el 2018 es van formar a 14 homes, què en el mateix any ja van impartir quatre tallers a Celrà, Blanes, Cassà de la Selva i Palamós, en què van participar uns 50 homes més. Aquesta iniciativa, que l’està portant a terme l’entitat Jokkere Endam, va sorgir arran d’una reunió entre membres de la taula provincial i de diferents taules locals. Durant aquest 2019 s’està reforçant aquesta línia d’actuació iniciada amb els homes, i al mateix temps es continua treballant amb el col·lectiu de dones amb la col·laboració d’entitats com Legki Yakaru.
A la demarcació de Girona, la població originària de països on hi ha comunitats que practiquen la Mutilació Genital Femenina es troba més de 140 municipis. Es calcula que a la província de Girona hi ha unes 1.400 nenes menors d’edat en risc de ser mutilades perquè pertanyen a una comunitat que practica la mutilació, i són d’especial atenció pels professionals que estan treballant a nivell local preventivament.
Pel que fa als matrimonis forçats, a la demarcació hi ha un protocol pioner d’abordatge intersectorial des del 2014, l’únic a nivell de Catalunya. Aquest és un fenomen global que no està associat a determinades cultures o religions.
- Publicitat -