Des de l’àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós s’impulsa i es coordina un projecte per a poder promoure i fer visitables els refugis de la Guerra Civil que es conserven al municipi. Aquest pla director inclou l’estudi geològic d’aquests túnels, així com la posterior proposta museogràfica necessària, que determina des de la senyalització i ubicació de plafons informatius, a la il·luminació d’aquestes galeries.
Durant aquesta setmana tècnics municipals i geòlegs han realitzat noves visites tècniques a les diverses galeries existents, per poder valorar l’estat d’aquests túnels i les possibles afectacions que puguin tenir. Es tracta de les visites sobre el terreny que realitzen aquests especialistes per tal de poder determinar i localitzar possibles patologies que puguin tenir aquestes galeries, causades pel pas del temps, els aqüífers existents o la humitat acumulada. Els resultats d’aquest estudi geològic determinarà les accions de condicionament que caldrà fer en cada cas, i les possibilitats d’obertura al públic d’aquests espais.
El projecte està centrat en les galeries ubicades al parc del puig del Molí de Vent, i als refugis que es troben localitzats al pati de l’escola La Vila.
En el cas del Molí de Vent s’hi ubica una xarxa de túnels annexos als elements que varen formar una bateria de defensa de costa, amb canons i un búnquer de comandament de tir, que durant la Guerra Civil protegia el municipi i el port dels atacs navals. Les galeries s’utilitzaven principalment per a la logística operativa militar i d’ubicació de les municions, que es trobaven en polvorins situats en la meitat d’aquests túnels.
Del refugi situat a l’escola La Vila es conserven dos dels quatre accessos que havia tingut originalment. L’estructura actual s’estén al llarg de més de cent metres i a una profunditat d’uns 2,5 metres des del nivell del pati. La galeria està excavada a la roca manualment, i es creu que podia tenir una cabuda per unes 400 persones.
L’Ajuntament de Palamós valora, per una fase posterior, la museïtzació també del refugi que es troba ubicat a la plaça dels Arbres.
Elements vitals per a la defensa civil
Palamós durant la Guerra Civil va ser front i rereguarda, i la seva situació estratègica i la condició de port la varen convertir en un objectiu militar freqüent de l’exèrcit franquista.
Els atacs per mar i, sobretot, per aire, varen ocasionar nombroses morts entre la població civil, així com la destrucció massiva d’infraestructures, edificis i fàbriques. Els refugis es varen convertir doncs en imprescindibles per a la protecció de la ciutadania del municipi.