Palamós serà una de les seus del ‘Trophy Tour’ de la 37a edició de la Louis Vuitton America’s Cup. Aquesta girà recorrerà sis ciutats catalanes més entre els dies 25 de juny i 1 de juliol. Concretament, començarà el dimarts 25 de juny per l’Escala i passarà pels ports i clubs nàutics de Palamós, Vilassar de Mar, Sitges, Tarragona i Cambrils abans d’emprendre el viatge de tornada a Barcelona on s’exposarà al costat dels altres tres trofeus de les regates oficials de la Louis Vuitton 37a America’s Cup: la Puig Women’s America’s Cup, la UniCredit Youth America’s Cup i la Louis Vuitton Cup.
A part de poder gaudir d’aquests trofeus, els clubs nàutics locals mostraran les seves instal·lacions, es farà un homenatge a les comunitats pesqueres de cada zona i es donarà a conèixer la història del lloc que visiti el trofeu. La gastronomia local també tindrà un paper destacat al Trophy Tour de l’America’s Cup amb motiu de la designació de Catalunya com el primer territori d’Europa a ser distingit Regió Mundial de la Gastronomia de l’any 2025.
Cal recordar que, enguany, Barcelona serà la seu d’aquesta prova i, per això, aquest trofeu passarà per aquestes set ciutats catalanes costaneres. El CEO de l’America’s Cup Event, Grant Dalton, reconeix que “fer arribar un dels trofeus més antics i emblemàtics del món als clubs nàutics és fonamental per educar i inspirar la propera generació de regatistes”. I afegeix que “l’America’s Cup és l’esdeveniment cabdal de la vela a nivell mundial, i la 37a edició se celebra a les portes de les cases de la gent de Catalunya, per la qual cosa poder portar aquest trofeu icònic als clubs nàutics és realment especial “.
Falten poc més de dos mesos perquè Barcelona es converteixi en aquesta capital mundial de la nàutica i de l’esport mundial a través de la celebració d’aquesta regata. Ja fa més de dos anys que la ciutat va ser designada com a seu de la 37a regata Louis Vuitton America’s Cup i Barcelona està ultimant els detalls per rebre tots els participants i visitants.
El trofeu
L’America’s Cup és un dels trofeus més antics i prestigiosos del món de l’esport. Inicialment coneguda com la ‘Copa de les 100 lliures del Royal Yacht Squadron (RYS £100 Cup)’, va ser dissenyada el 1848 per Edmund Cotterill, un dels orfebres reials designats del taller londinenc Messrs. R&S Garrard, de Panton Street.
Després d’haver adquirit el trofeu el 1848 per mera especulació, el primer propietari, el Marquès d’Anglesey, el va donar al Royal Yacht Squadron a Cowes, Anglaterra, amb motiu d’una regata al voltant de l’Illa de Wight celebrada en el marc de la Gran Exposició de 1851 del Príncep Albert. El propòsit no era cap altre que atraure la participació internacional, particularment dels Estats Units i fins i tot de Rússia, a la regata.
Després de la victòria de la goleta America a la primera regata el 22 d’agost de 1851 —que va motivar el famós “Senyora, no n’hi ha, de segon” del mestre de senyals de la Reina Victòria al iot reial Victoria & Albert—, la Copa va ser atorgada als sis propietaris de l’America, que orgullosament se la van emportar de tornada a Nova York per exhibir-la en diversos sopars de celebració, el més famós, a l’Astor House Hotel el 1851.
Afortunadament, després de descartar la idea de fondre-la per crear medalles commemoratives, el 1857, George Schuyler, un dels membres supervivents del sindicat America, va rebatejar el trofeu com a America’s Cup abans de transferir la seva custòdia al New York Yacht Club com a “una copa de desafiament perpetu per a la competició amistosa entre nacions” sota una estricta sèrie de condicions establertes al Deed of Gift (Escriptura de donació) de l’America’s Cup. Això va marcar el començament de les 37 edicions posteriors d’aquest esdeveniment.