11.5 C
Pals
Dilluns, 23 desembre 2024
- Publicitat -

Parcs Naturals i museus se citen a Torroella de Montgrí per reflexionar sobre la gestió del patrimoni cutural

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

El Museu de la Mediterrània, com a membre del la Xarxa de Museus d’Etnologia, i amb el suport del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, organitza  dimecres 25 de novembre la jornada «Parcs Naturals i Museus. Bones pràctiques en la gestió del patrimoni cultural dels Espais Naturals». Ateses les restriccions derivades de la pandèmia, es farà de manera telemàtica i tothom que vulgui la podrà seguir a través del canal de YouTube del museu. En el decurs de la jornada, que arrencarà a les 10 h, s’hi presentaran una dotzena de bones pràctiques sobre el patrimoni cultural dels Parcs Naturals de Catalunya.

Els paisatges que veiem cada dia són fruit de la interacció entre el patrimoni natural i el patrimoni cultural d’un territori. La seva fusió ens porta a poder contemplar espais molt rics i diversos. Quan es visita un Parc Natural no només podem gaudir de la seva flora, la seva fauna i la seva geografia, també ens trobem elements mobles, immobles i immaterials que ens lliguen amb el passat i el present d’aquell territori.

La jornada comptarà amb la presència de Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural; d’Elsa Íbar, directora general del Patrimoni Cultural, i del nou president de la Junta Rectora del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, Marc Casadellà.

Al llarg del matí es podran seguir dotze comunicacions dividides en quatre blocs: Parcs Naturals i territori, Inventaris de patrimoni, Patrimoni Etnològic i Patrimoni arqueològic. Hi haurà representat tot Catalunya des del PN de l’Alt Pirineu, el PN de Montsant, el PN Terres de l’Ebre, el PN del Cadí – Moixerò, el PN dels Aiguamolls de l’Empordà i el PN del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. I també hi haurà la participació de l’Ecomuseu d’Esterri d’Àneu, el Museu Etnològic del Montseny, l’Agència del Patrimoni Cultural i el Museu de la Mediterrània. Es tracta doncs, d’un veritable treball trasnversal de tècnics de patrimoni natural i cultural.

>> Descarregar programa de la jornada

La jornada també vol servir per donar visibilitat a la idea que el patrimoni natural, cultural i paisatgístic constitueix un capital important per al territori, per la qual cosa cal impulsar polítiques de desenvolupament sostenible basades en el fet d’afavorir la conservació i l’acreixement i, en conseqüència, aporti beneficis per a les comarques del país.

Des de fa diferents anys, alguns Parcs Naturals treballen el patrimoni cultural dels seus espais protegits. Fruit d’aquesta idea de treball transversal diferents Parcs Naturals i Museus territorials s’han unit per tirar endavant diversos projectes per la protecció, la salvaguarda, l’estudi i la difusió del patrimoni cultural. La Generalitat dona suport a aquestes sinergies i en el seu Pla de Govern 2018–2021 aposta per treballar per a la protecció i el foment de l’ús sostenible del patrimoni cultural que es troba als espais naturals protegits. Aquest suport es va concretar el desembre de 2018 va aprovar un Acord del Govern per a la protecció, conservació i difusió del patrimoni cultural i natural de Catalunya.

Ara, i després de la realització de diferents workshops entre directors de Parcs Naturals i Museus, i fruit d’aquest treball transversal, s’ha volgut impulsar una jornadaque es farà demà a Torroella de Montgrí per presentar bones pràctiques en la gestió del patrimoni cultural dels Espais Naturals.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Carme Sanglas guanya el concurs de cartells de La processó de Verges 2025

Carme Sanglas Gispert ha estat seleccionada com a guanyadora del primer concurs de cartells de La Processó de Verges amb l'obra "Tum tumtum, tum tumtum".

Altres notícies