Molts festivals de la comarca ja han donat el tret de sortida als seus concerts. D’altres encara estan escalfant motors. I tot i que gaudim de la música, volem acostar-nos una mica més al backstage per comprovar si existeix certa paritat en aquests festivals. Podriem recollir dades d’una gran quantitat de festivals, però ens centrarem en els tres festivals amb més renom de la comarca: el Festival de la Porta Ferrada, el Cap Roig Festival i el Festival Ítaca.
En el primer festival que hem mencionat, que se celebra a Sant Feliu de Guíxols, a la cartellera hi podem trobar noms com el de Naty Peluso, la Suu o les Tanxungueiras. Si analitzem les xifres del festival, observem que dels aproximadament 40 concerts programats, en 33 d’ells podem gaudir d’alguna veu femenina. És a dir, el concert el fa una dona o algun membre de la banda és una dona.
Això, vol dir que en aquest festival la presència femenina supera les expectatives de paritat. A més, aquest festival compta amb un cicle de música dedicat completament a les dones. El Cicle Delicatessen torna a la Porta Ferrada per gaudir del mar i de les veus femenines d’Alanaire, Maria Hein i River Omelet, entre moltes d’altres.
Pel que fa al Cap Roig Festival, les dades no són tan bones. Tot i que el nombre de concerts s’eleva a 19, en el cartell només s’hi observen 4 cantants femenines: la Christina Aguilera, la Rosario, Bye bye monstre i la Rigoberta Bandini. Però algunes d’aquestes artistes provenen del panorama musical internacional i fer coincidir les agendes amb aquest festival estuienc no és senzill.
El Festival Ítaca és el festival que aconsegueix reunir més artistes a la comarca del Baix Empordà. En total, trepitjaran els diversos escenaris uns 60 cantants i grups per fer-nos ballar. Tot i això, el nombre de dones queda reduit a només 20 concerts amb la presència femenina.
Tot i això, el Festival Ítaca ha donat l’oportunitat a artistes emergents de l’escena musical catalana a oferir la seva música i, també, a les artistes femenines. Fran Arnau, el president del festival, explicava en una entrevista a Ràdio Capital que intenten apostar per les artistes femenines, tot i que a vegades és complicat, ja que s’han de quadrar totes les agendes.
No podem afirmar que hi hagi una tendència establerta a l’hora d’aconseguir una paritat als festivals del Baix Empordà. Tot i això, des dels diversos festivals s’intenta apostar cada cop més per veus femenines com la Rigoberta Bandini, la Suu o les Tanxungueiras.