Aquest desembre s’obrirà un procés participatiu pel passeig del Mar de Palamós. Els palamosins podran decidir en enquestes i en tallers oberts com volen que sigui el passeig. Es posaran sobre la taula tots els elements: si hi ha d’haver cotxes, com han de ser els carrils bici, o sis ‘han de conservar elements característics com les arcades o el brollador d’aigua. En el procés participatiu es redactaran les línies mestres del futur projecte, tot i que encara no hi ha un calendari de quan començarà la reforma, ni pressupost per fer-la. Cal tenir en compte que una part important del passeig, la que toca al mar, pertany a l’Estat. Això vol dir que l’Ajuntament només podrà fer una proposta, i no tindrà capacitat per decidir.
El procés participatiu del passeig del Mar de Palamós partirà diverses premisses inicials: hi ha d’haver més espai pel vianant, carrils bici i espais de càrrega de cotxes elèctrics. A més, s’ha de millorar el sistema de recollida d’aigua. També es vol millorar la comunicació amb els carrers de l’eixample.
A partir d’aquí, tot està a l’aire. Per exemple, es preguntarà si els cotxes han de circular per tot el passeig, com han de conviure amb els vianants, o on i com s’han de situar els espais verds. A més, la regidora de Participació Ciutadana, Marina Puig, ha explicat que posaran a debat, fins i tot, si cal conservar elements característics com els murs i les arcades.
També hi ha un altre element que està clar que haurà de desaparèixer. És l’aparcament de sauló de la Platja Gran. El de la sorra. Aquest punt pertany a Costes de l’Estat, i ja han alertat que allà no hi pot haver cotxes. L’alcalde, Lluís Puig, ha explicat quines alternatives hi hauria.
Característiques del procés participatiu pel passeig del Mar de Palamós
El procés participatiu pel passeig del Mar de Palamós inclourà enquestes i tallers. Els sondejos s’enviaran en paper a totes les cases de Palamós, i també es podran respondre per internet a participa.palamos.cat. En aquest cas, s’aspira a obtenir una tendència d’opinió sobre les preferències de la ciutadania. Amb aquesta tendència s’encararan els tallers i trobades obertes, on es posaran sobre la taula les diverses opcions i s’escoltarà l’opinió dels participants.
També es faran “Passejades participatives”, en diversos àmbits del passeig del Mar, per analitzar les propostes “in situ”, i amb totes aquelles persones que ho desitgin, aquelles propostes o millores relacionades, entre altres, amb l’enjardinament, l’equipament, les zones d’esbarjo, els espais d’aparcament, les activitats econòmiques o l’ocupació de via pública.
Durant el mes de febrer de l’any vinent es realitzaran els “Tallers de cocreació temàtics” que comptaran amb la participació conjunta de ciutadans i de tècnics municipals. En aquests àmbits de debat s’analitzaran les aportacions rebudes mitjançant les enquestes ciutadanes i es treballaran aspectes relacionats amb la mobilitat i la connectivitat així com els diversos usos del passeig.
Quan serà una realitat la reforma del passeig del Mar de Palamós?
Entre finals d’any i la primera part del 2022 es farà el procés participatiu pel passeig del Mar de Palamós, i després es redactarà un document tècnic que concreti els resultats. Això es podria presentar al març. A partir d’aquí, no hi ha ni pressupost ni calendari per concretar aquestes propostes.
Pel que fa als àmbits on l’Ajuntament hi té competències (des del mur que separa la sorra del passeig), la regidora ha explicat que, un cop tinguin les conclusions del procés participatiu, buscaran el finançament per anar avançant per fer-lo realitat.
En canvi, pel que fa a la zona que és propietat de l’Estat, l’Ajuntament s’haurà de limitar a presentar les conclusions a l’Aadministració competent.