Per molts anys, Ràdio Capital. 21 anys de la ràdio de l’Empordà

microfon radio capital

Sembla que va ser ahir quan es posava en marxa l’emissió de Ràdio Capital des de l’habitació de convidats d’un pis particular. Potser això ja era premonitori de la proximitat des de la que volíem que funcionés el nou mitjà, o de la idea de buscar un sistema que permetés treballar des de casa als col·laboradors i col·laboradores de la ràdio, perquè no haguessin de fer llargs desplaçaments.

A la una de la nit de la matinada del dia 30 d’abril del 2001 començava a sonar Ràdio Capital i el primer que vàrem fer va ser anar a voltar amb el cotxe per veure fins a on arribava el senyal i com s’escoltava l’emissora.

Des de llavors han passat 21 anys, que no és poca cosa. Però Ràdio Capital ha tingut alguns punts d’inflexió, tots ells en positiu, que li han permès convertir-se en el mitjà que som avui.

2001 – 2015

Del naixement a l’adolescència. La primera Ràdio Capital programava música alternativa a les ràdio fórmules, que es combinava amb càpsules d’informació cultural, lúdica i festiva de la comarca. Just un any després de la posada en marxa es va incorporar en Juli Pedrero que, juntament amb en Miquel Curanta van fer evolucionar la programació fent-la més oberta a tots els públics i amb una aposta per la música catalana. I així, durant els primers quinze anys de vida, Ràdio Capital anava fent camí, però…

miquel curanta primera ràdio capital
Primera instal·lació de Ràdio Capital des d’un pis particular

2015 – 2021

… Calia fer un pas més. Calia fer que ràdio Capital parlés de l’Empordà contínuament. Que la gent de la comarca la conegués i se la fes seva i és així com el maig del 2015, coincidint amb les eleccions municipals es va crear un equip de persones liderat pel periodista Toni Sellas, per donar cobertura informativa a la jornada electoral en clau comarcal. A aquella iniciativa, liderada des de Ràdio Capital, S’hi van afegir 4 emissores locals del Baix Empordà, teixint complicitat amb diferents mitjans per amplificar la cobertura tècnica i informativa. Aquell programa va valdre un Premi Rahola al millor programa de ràdio local i això va servir de revulsiu per tal que aquell equip de redacció inicial (que havia de ser temporal) esdevingués l’embrió de l’actual projecte.

També emb motiu de la demolició de les antenes de l’antiga emissora de la CIA, Radio Liberty, de la Platja de Pals, Ràdio Capital va preparar un programa especial amb motiu de l’efemèride, a més d’una completa exposició retrospectiva sobre l’antiga estació radiofònica i la guerra freda. De nou Ràdio Capital rebia un Premi Rac a l’excel·lència i de nou l’equip de redacció creixia. Pocs dies després començava el Supermatí. El primer programa diari, en directe i amb contingut informatiu. La primera temporada va durar d’abril a juny i al setembre es va doblar l’aposta per la informació local amb un nou Supermatí, de format 100% informatiu i d’una hora de durada. S’incorporava més gent a l’equip i es transformava el web de l’emissora (que fins aleshores era un web corporatiu) en un portal de notícies que s’alimentava de les informacions generades per la redacció de Ràdio Capital.

Actualment

El segon gran revulsiu de Ràdio Capital el vam fer l’any 2021. Va ser l’any de la posada en marxa dels dos grans projectes que donen sentit al que fem. L’estudi Juli Pedrero i l’Escola de Ràdio i Periodisme Digital de l’Empordà.

Una ràdio com la nostra i que funciona a partir del voluntariat, sempre havia treballat de manera remota, utilitzant les eines que la revolució digital ens dóna hem aconseguit fer ràdio sense ser a la ràdio. Però al Segle XXI la ràdio agafa forma i té imatge, gràcies a les xarxes socials i per això necessitàvem un nou estudi des d’on generar ràdio visual. Això es va fer realitat el maig de l’any passat i des del nou estudi s’hi poden generar tot tipus de continguts sonors i visuals. És un estudi pensat per a fer-ho possible tant pel seu disseny com per la seva tecnologia.

L’altre gran pas ha estat la creació de l’Escola de Ràdio i periodisme Digital de l’Empordà. Un espai que busca generar vocacions vinculades a la comunicació, al periodisme, a la ràdio… en l’era digital, d’Internet i de les xarxes. Per fer-ho, organitzem tallers pràctics durant l’any que formen i empoderen els i les joves de la comarca en l’ús del llenguatge, la narrativa, la tecnologia. Tallers de redacció, de locució, de podcast, d’edició, de posicionament seo… són algunes de les propostes gratuïtes que organitzem des de Ràdio Capital i que en només dues edicions (i la primera en plena pandèmia) han aplegat a gairebé 200 nois i noies que s’han interessat pel mitjà.

Eugènia Güell Ràdio Capital

Futur

El futur ja no és el que era i cada vegada és més incert, però tota la família que forma Ràdio Capital treballa cada dia per fer possible un mitjà de comunicació seguit per més de 5.000 persones a la ràdio i més de 60.000 persones a Internet i el que és més important, treballant en una comarca que genera informacions, espais i moments que mereixen ser explicats des del rigor, la creativitat i l’empenta d’un equip com el de Ràdio Capital, capaç d’acompanyar músics novells en el seu debut, o de marxar a Ucraïna per explicar la tasca d’unes associacions empordaneses. Volem ser a tot arreu 21 anys més.

Moltes gràcies per fer-nos confiança i moltes gràcies a tot l’equip que fa possible Ràdio Capital. La ràdio de l’Empordà

Família de Ràdio Capital

Aquí podeu consultar les persones que cada dia fem La ràdio de l’Empordà, però en tots aquests anys són moltes més, les persones gràcies a les quals hem arribat fins aquí.

Gràcies, David Parreño, Sílvia Pedret, Dani Cortés, Alba Cabrera, Pedro Ruiz, Awatef Achmitach, Anna Alsina, Xarles Sanjosé, Carles Xuriguera, Ariadna Oltra, Anna Figuera, Jordi Sellas, Ainoa Benaiges, Carles Ribot, Alba Legide, Anna Pujol, Agnès Santos, Ariadna Sala, Clara Peya, Dani Pagès, Elena Santin, Gemma Rovira, Gisela Martinez, Judith Martinez, Gerard Prohias, Iolanda Bustos, Jair Dominguez, Manel Magrinyà, Jordi Rubau, Juduth Saez, Lola Puig, Lluís Poch, Francesc Sánchez Carcassés, Maria Gateu, Úrsula Andreu, Maria Monteis, Montserrat Tura, Nerea Cabello, Oriol Ollé, Paulí Martí, Paula Boira, Pau Punseti, Rita Valero, Sandrine Bouzenet, Sergi Diaz, Uri Darnés.

Galeria d’imatges