Personalitza les Preferències de Consentiment

Utilitzem cookies per ajudar-te a navegar eficientment i realitzar certes funcions. Trobaràs informació detallada sobre totes les cookies en cada categoria de consentiment a continuació.

Les cookies que es classifiquen com a "Necessàries" s'emmagatzemen al teu navegador ja que són essencials per habilitar les funcionalitats bàsiques del lloc.

També utilitzem cookies de tercers que ens ajuden a analitzar com utilitzes aquest lloc web, emmagatzemar les teves preferències i proporcionar el contingut i els anuncis rellevants per a tu. Aquestes cookies només s'emmagatzemaran al teu navegador amb el teu consentiment previ.

Pots triar activar o desactivar algunes o totes aquestes cookies, però desactivar algunes d'elles pot afectar la teva experiència de navegació.

Sempre actiu

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No hi ha cookies per mostrar

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No hi ha cookies per mostrar

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No hi ha cookies per mostrar

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No hi ha cookies per mostrar

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No hi ha cookies per mostrar

15.3 C
Pals
Divendres, 11 abril 2025
- Publicitat -

Per què hi ha tants camps de colza al Baix Empordà?

Parlem amb Narcís Poch, coordinador de la Unió de Pagesos a les comarques gironines, per conèixer els avantatges de la colza que causen que aquest any hi hagi tants camps grocs al Baix Empordà

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

A tots i totes les usuàries d’Instagram, us convido a buscar les imatges publicades amb la ubicació “Baix Empordà” o amb el hashtag “colza”. Segurament, se us emplenarà la pantalla de groc. Només fent aquesta recerca, trobarem moltes fotografies de persones posant en camps de colza, l’escenari preferit de baixempordanesos/es i, també, dels visitants de la Setmana Santa. I és que aquesta primavera els camps de les comarques gironines s’han emplenat d’aquesta planta: per què?

El coordinador de la Unió de Pagesos a les comarques gironines, Narcís Poch, ha explicat a Ràdio Capital que la colza té molts avantatges pels pagesos. En primer lloc, és una planta que s’adapta molt bé al clima de l’Empordà. Això la converteix en una opció més per diversificar les rotacions, cosa que millora el rendiment del cultiu que se sembrarà després. A més, la colza també té actualment un bon preu de sortida. Així ho explica Narcís Poch:

Reproductor d'àudio

Narcís Poch assegura que s’han fet proves en altres zones i s’ha vist que les noves varietats de colza actuals realment s’adapten molt bé als terrenys de la comarca i són més resistents. A més, Poch assenyala que la planta millorarà la producció de l’any següent perquè reestructura el sòl i li dona riquesa desplaçant nutrients.

Reproductor d'àudio Reproductor d'àudio

Així doncs, tot són avantatges.

Més respecte pels conreus

Sobre el tema de fer-se fotografies en els camps, Narcís Poch és molt clar: “A ningú li agrada que li trepitgin la feina”. Per això, Poch demana respecte pels conreus i els pagesos, i que les fotos es facin des dels camins o els marges dels camps.

Reproductor d'àudio

Mala fama

La colza i l’oli de colza van guanyar mala fama a Espanya durant la dècada dels 80, quan una partida d’oli de colza adulterada va causar una intoxicació massiva que va afectar més de 20.000 persones. Avui en dia, la planta encara arrossega alguns estereotips i no és fàcil trobar una ampolla d’oli de colza a Espanya. Tot i això, a escala mundial el seu consum humà està molt estès, mentre que també té usos industrials. Els seus principals productors són Canadà, Xina i Índia. Narcís Poch recorda que les garanties de seguretat alimentàries actuals són molt elevades i que, per tant, la colza i els seus derivats no suposen cap perill.

Reproductor d'àudio

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

El Correpoble ha esgotat les inscripcions per l’edició del 2025 a la Bisbal d’Empordà

En total seran 1.610 persones les que participaran en la prova d'aquest dissabte.

Altres notícies