Aquest mes toca parlar de llibres, cosa que m’encanta.
Us vull fer esment de dues peces que la seva lectura impacta per que són llibres que et fan reflexionar i et posen a treballar.
El primer és el llibre del piemontès Carlo Petrini, periodista i fundador del moviment internacional Slow Food que en vaig parlar anteriorment i al que jo en formo part des de principis de segle. El títol del llibre és: Bueno, limpio y justo. Principios de una buena gastronomia. Editorial: Polifemo.
Petrini parla d’un nou concepte de qualitat en la gastronomia. Segons ell els aliments han de ser bons al paladar, produïts tenint en compte el respecte pel medi ambient, la salut de totes les espècies i els productors han d’estar pagats de manera justa. Parla de la sobirania alimentaria o el dret de tots a tenir aliments amb aquestes característiques i que tots som responsables de protegir el patrimoni tradicional o cultural dels aliments.
Fa un anàlisi de la gastronomia des de les vessants econòmica, antropològica, química, salut, agricultura i política. Res més que fer-nos adonar del què hi ha darrera d’una queixalada de truita de patates, una visió diferent del acte de menjar.
Un bon llibre per a prendre consciència del valor del menjar en sentit indispensable pel ser a nivell físic, a nivell d’identitat i a nivell cultural.
El segon és el llibre de la Bea Johson “Residu zero a casa” Guia domèstica per a simplificar la nostra vida. Pol.len edicions.
La Bea en aquest llibre ens dona eines, idees i hàbits per a evitar i prescindir dels residus a les nostres llars. És un llibre nascut de la seva pròpia experiència i comparteix els beneficis de salut, econòmics i estalvi de temps a nivell familiar.
Així que per a Sant Jordi pot ser una bona ocasió per a regalar eines per a reflexionar sobre l’alimentació i la salut.