Des del passat 20 d’abril, el centre d’art contemporani Acentmètresducentredumonde organitza una exposició dedicada a HR Giger, considerat el “mestre de la foscor”. Presenta una selecció de més d’un centenar d’obres de l’artista plàstic, dissenyador gràfic, il·lustrador, escultor i dissenyador suís.
A Perpinyà, una exposició per a celebrar el naixement del surrealisme
L’exposició, que se celebrarà fins al 28 de juliol, està organitzada en el marc del centenari del naixement del moviment surrealista. Encara que no ha tingut el reconeixement que mereix, H.R. Giger ha suscitat una gran fascinació en l’àmbit del cinema i el disseny.
El seu univers es troba a la zona fosca i a les tenebres, raó per la qual l’exposició porta el subtítol “Surrealisme negre”. L’artista suís gaudia barrejant l’orgànic i l’inorgànic, així com anatomies, òrgans i objectes industrials per a aconseguir una creació entre carn i metall. L’objectiu? Abordar la problemàtica de l’ésser humà que sembla a poc a poc convertir-se en esclau de les màquines.
Els temes abordats des de l’inici de la seva carrera reflecteixen una realitat contemporània: la relació amb la tecnologia, la fusió de l’home i la màquina, la decadència física, els conflictes militars, la destrucció del medi ambient, les malalties o la sexualitat, entre altres. Els dibuixos i pintures de l’artista exploren les pors del segle XXI, barrejats amb els desitjos i les obsessions.
Aquesta exposició que celebra el centenari del primer manifest surrealista també marca el desè aniversari de la mort d’H.R. Giger. Es complementa amb obres de Salvador Dalí, Hans Bellmer i Ernst Fuchs, que exploren la relació de l’artista suís amb el moviment surrealista.
Una carrera associada a una creació
Entre la centena d’obres presentades no et pots perdre: “el Xenomorf”, criatura emblemàtica de la sèrie Alien. La creació més famosa d’H.R. Giger ha estat vista per milions d’espectadors. Molts consideren que el seu treball a Alien va revolucionar les formes de la ciència-ficció, amb un concepte inèdit de por al desconegut. Després de ser guardonat amb un Oscar el 1980 per la seva col·laboració a Alien, H.R. Giger no ha deixat de rebre encàrrecs de Hollywood per a participar en altres projectes cinematogràfics, però cap farà oblidar el seu “Xenomorf”.
HR Giger també ha estat font d’inspiració per a artistes contemporanis que evolucionen en els àmbits de la literatura, la moda, el disseny gràfic o la música. Després del seu pas per Perpinyà, l’exposició es dirigirà a Espanya. S’instal·larà al Centre d’Art Contemporani Les Bernardes de Girona.
Qui és HR Giger?
Nascut l’any 1940 a Suïssa, Hans Ruedi Giger va crear el seu univers entorn del surrealisme i l’esoterisme. L’artista que va començar la seva carrera a la dècada de 1960 té diversos talents: dibuixant, escultor, pintor, dissenyador gràfic i artista plàstic, el qual es va interessar ràpidament en l’evolució de l’ésser humà, en un món dictat per a les noves tecnologies.
L’artista és considerat un dels representants de l’art visionari i de l’art fantàstic del segle XX. Però la seva fama no està a l’altura del seu talent, i H.R. Giger no es menciona en molts llibres d’història de l’art. Per aquesta raó, des de la seva defunció l’any 2014, s’han realitzat retrospectives, com a Nantes l’any 2017 o enguany a Perpinyà.