Un centenar de persones van omplir la Biblioteca Lluïsa Duran de la Bisbal per assistir a la presentació del llibre Hugas i Duran. Dues nissagues republicanes de l’autora Pilar Francès. El llibre, que forma part de la col·lecció d’Estudis Històrics i Biogràfics de la Fundació Irla, repassa la trajectòria d’aquestes dues famílies d’arrel empordanesa involucrades en el republicanisme i la resistència franquista. Per parlar-nos-en una mica més ens ha visitat la seva autora, Pilar Francès.
La presentació a la Bisbal, tal com apunta Pilar Francès, “va ser molt emotiva” i destaca el suport que va rebre per part de la Fundació Irla i diverses persones del seu entorn. Pilar Francès, a més, explica que a la presentació hi van assistir diverses persones que van conèixer les famílies Hugas i Duran durant els anys del republicanisme i el posterior franquisme.
El nou llibre recopila les vivències d’aquestes dues famílies durant l’època prèvia a la Guerra Civil espanyola, els moments del conflicte i, a més, la posterior època franquista. Pilar Francès reconeix que tot i que hi ha una gran quantitat de documents de diversos arxius, també hi ha dades d’arxius personals. Pilar Francès reconeix que fent aquesta recopilació històrica s’hi va passar molt de temps.
Pilar Francès destaca que a través d’aquests nous fils d’informació ha anat descobrint noves informacions de totes dues famílies. L’autora n’ha volgut destacar tres que són del tot rellevants.
Pilar Francès explica que aquest llibre, becat per part de la Fundació Irla, l’ha fet en un any. Per això, explica que és complicat comptabilitzar tot el temps que ha dedicat a la investigació i el repàs de les nissagues d’aquestes dues famílies. Per això, ha visitat diversos arxius de tot tipus (de presons, municipals, de grans ciutats, entre altres). D’aquestes entitats, reconeix l’autora, se’n pot extreure molta informació d’aquests personatges.
La defensa del republicanisme
Cal destacar, que aquestes dues nissagues van tenir una gran rellevància en la defensa del republicanisme durant aquest període de la Guerra Civil i, també, de l’època franquista. Pilar Francès ha destacat la tasca de diversos personatges que van ser elements clau en la defensa de la democràcia i el republicanisme a la zona de l’Empordà.
Pilar Francès destaca que aquestes dues famílies van patir una gran repressió per part del franquisme. “Aquesta gent feia molta nosa pels seus coneixements tant en l’àmbit polític com cultural”, apunta Pilar Francès. A més, destaca que els diferents individus de les dues nissagues intenten lluitar d’amagat contra aquesta dictadura imposada per Franco. “Feien petites accions de revolta”, explica l’autora.
L’extrema dreta
Durant els últims anys, s’està tornant a presenciar l’ascens de l’extrema dreta a Espanya i arreu d’Europa. A Espanya, un dels problemes que hi ha hagut aquí a Espanya ha estat la manca de reconciliació amb el passat, a diferència del que han fet altres democràcies europees. Per això, hi ha entitats com la Fundació Irla que intenten fomentar aquesta reconciliació amb el passat.
Pilar Francès recorda que hi havia una república escollida de manera democràtica, però que va acabar esborrada perquè no va ser acceptada. “Tot el que va venir després, (la repressió i el franquisme) va ser a causa d’aquesta no acceptació. Per això, destaca que el llibre com el que acaba de publicar ajuda a conèixer aquesta situació. “Cal conèixer el passat històric per no repetir els errors”, explica Pilar Francès.
Pilar Francès se sorprèn que a les presentacions d’aquest tipus de llibres hi hagi poca gent jove. Per això, cal que des de les institucions i el professorat es treballi per fer arribar aquest missatge sobre la coneixença del passat als més joves. “Avui dia hi ha poca voluntat per part de la joventut de conèixer aquest passat històric”, destaca l’autora.
Aquest dissabte 11 a les 19 h es tornarà a presentar aquest llibre a la Casa Irla de Sant Feliu de Guíxols. Però, a més, Pilar Francès visitarà l’Escala amb la voluntat de connectar aquestes dues nissagues amb aquests tres municipis.