12.8 C
Pals
Divendres, 22 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

El pla de xoc contra el coipú redueix un 40% la població d’aquesta espècie a les comarques gironines

El pla, que es va posar en marxa el gener del 2023, ha permès controlar la població de coipús a la demarcació de Girona, ja que se n'han capturat 1.548 exemplars

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El pla de xoc per controlar la població de coipús a la demarcació de Girona ha aconseguit controlar la població a aquesta zona i se n’ha aconseguit reduir els exemplars en un 40%. La posada en marxa d’aquest pla, el passat mes de gener del 2023, ha permès capturar 1.548 exemplars –un 516% més que l’any anterior-, i ha reduït significativament els danys que aquesta espècie ha causat en cultius com l’arròs.

El coipú, aquesta espècie de rosegador de la Patagònia, va entrar per l’Alt Empordà i ha anat colonitzant altres rius i zones humides de les comarques gironines com, per exemple, el Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l’Estany, la Garrotxa o la Selva.

Per això, el gener de 2023 el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va decidir impulsar un pla de xoc per frenar l’expansió d’aquesta espècie invasora a la demarcació de Girona. El pla va posar en servei dues brigades específiques de control del coipú, amb tres persones i dos vehicles tot terreny, que reben el suport de dues brigades més destinades al control d’espècies exòtiques invasores en general. A més, el pla també ha comptat amb la col·laboració dels Agents Rurals en operacions especials i diversos agents del territori, com ajuntaments, consorcis gestors d’espais d’interès naturals, organitzacions agràries, etc.

Des que es va posar en marxa aquest pla de xoc a les comarques gironines s’han capturat 1.584 exemplars de coipú, multiplicant per cinc les xifres de captura del 2022. El pla ha estat especialment intens a la zona de l’Empordà, per frenar els danys que el rosegador invasor causava a parcs naturals i en conreus com els de l’arròs.

La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha admès que “en l’actual context de sequera és vital poder donar resposta a les necessitats que té la pagesia del nostre país. I protegir els cultius és una d’elles”. I tot i que encara no poden assegurar si hi ha hagut cap nova colonització, des del departament afirmen que “continuarem incidint per controlar-ne les poblacions”.

En paral·lel a la captura dels exemplars, el pla de xoc també ha recopilat tota la informació prèvia existent sobre l’espècie a Catalunya i la generada durant el 2023 amb la qual s’han elaborat els protocols d’actuació i de priorització, i també s’ha fet una planificació de forma adaptativa de les zones i èpoques d’actuació per al control de l’espècie, a partir d’una cartografia de les accions i de la creació d’una base de dades amb tota la informació passada i d’informació generada. De la mateixa manera, s’ha establert un seguiment demogràfic i sanitari de les poblacions de coipú en col·laboració amb l’IRTA i la Facultat de Veterinària (UAB).

I tot i l’assoliment dels objectius previstos inicialment, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural vol intensificar aquest pla de xoc amb la preparació d’una formació específica en el control d’espècies exòtiques invasores per a futurs professionals i en la capacitació i transferència tecnològica a professionals d’administracions locals i d’empreses que ja actuen en aquest àmbit. La voluntat és mantenir activats tots els mecanismes possibles per evitar la proliferació del coipú a Catalunya.

El coipú a les comarques gironines

El departament d’Acció Climàtica estima que la població de coipús a la demarcació de Girona ha disminuït de mitjana un 40%. Si bé és cert que en les zones més conflictives, com parcs naturals o arrossars, la xifra s’enfila fins al 70 o 90%.  “En concret, sabem que en les zones més conflictives agràriament i d’afectació a la biodiversitat, com per exemple els parcs naturals, ens han reportat disminucions dràstiques, i valors de disminució d’entre el 70 i 90 %”, ha concretat Anna Barnadas.

Cal recordar que els primers exemplars d’aquesta espècie invasora es van detectar l’any 2010. Però no va ser entre els anys 2021 i 2022 en què aquesta espècie va provocar grans afectacions als camps d’arròs del Baix Empordà i en la vegetació del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, i a l’Espai Natural de l’Estany de Banyoles. Durant el 2022, es van capturar 332 rosegadors d’aquesta espècie a Catalunya, tots a les comarques de Girona.

El coipú és un rosegador originari de la zona de Sud-amèrica que viu en zones humides amb vegetació aquàtica i pastures, i que pot generar impactes considerables a l’agricultura i als ecosistemes. És un rosegador -semblant a les rates, talpons i lirons- de talla gran, que pot assolir més de 8 quilos de pes. Actualment, està força estès i, a Catalunya, viu de forma permanent a les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Pla de l’Estany, el Gironès i la Selva. Per això, des del Departament van veure necessari impulsar aquest pla de xoc per frenar la proliferació d’aquesta espècie.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Nominacions als BBC Sound of 2025

S’acaben de donar a conèixer els finalistes al BBC Sound of 2025 on marcarà l’artista o grup que triomfarà durant el següent. Entre els noms trobem cares conegudes com Chappell Roan, que aquest 2024 ha triomfat ja moltíssim, però que ho podria continuar fent. També Ezra Collective, Myles Smith, Good Neighbours, Barry Can’t Swim, Confidence Man
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -