16.1 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

La plataforma contra el Parc eòlic marí rebutja el projecte al Parlament

L’entitat s’ha reunit amb la comissió d’Acció Climàtica i ha presentat un pla d’acció proactiva

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

La plataforma “Stop al macroparc eòlic marí de la Costa Brava Nord” s’ha reunit al Parlament amb la comissió d’Acció Climàtica. L’entitat ha entregat també diferents documents als grups parlamentaris que en formen part i que han estat presents a la reunió. El president de la comissió ha preparat una proposta de resolució donant suport a la plataforma i contra el macroparc.

Entre els documents entregats als grups parlamentaris assistents (Junts per Catalunya, ERC, CUP, En Comú Podem i Socialistes i Units per Avançar) hi ha els escrits que l’entitat ha presentat fins ara als processos oberts amb relació al projecte. També, es van entregar les quinze mocions que fins ara s’han aprovat per part dels ajuntaments gironins donant suport a la plataforma.

El president de la comissió, Dani Cornellà, ha preparat una proposta de resolució donant suport a la plataforma i contra el macroparc que ara haurà de ser signada pels grups parlamentaris. A més, ha proposat crear una o dues comissions monogràfiques sobre renovables on la plataforma serà convidada.

Sense consens

Durant la trobada, els membres de la plataforma han explicat que el macroparc Tramuntana no té cap consens per l’àmplia oposició que hi ha al territori. També, han fet arribar la seva preocupació pel gran impacte que tindrà el projecte en la biodiversitat, el paisatge i l’economia de la zona afectada.

De fet, el macroparc està projectat entre zones protegides d’alt valor ecològic marítim-terrestre dels parcs naturals, xarxa natura 2000, i zones ZEPA i LIC que són interdependents entre si i a les quals s’afecta plenament tant per la ubicació dels aerogeneradors com per l’evacuació de les línies. Una alerta que també fan un centenar de científics en un manifest que van fer públic.

Per això, la plataforma ha assegurat que arribaran fins on calgui per aturar el projecte. I durant la reunió, ja van informar que en aquests moments l’entitat està preparant les al·legacions al document d’Avaluació ambiental estratègica del POEM i, si cal, s’arribarà als tribunals.

Pla d’acció proactiva

D’altra banda, l’entitat va donar a conèixer la proposta en la qual s’està treballant des de fa temps a l’alt empordà, Empòrium 21. El pla busca fer front als reptes del canvi climàtic i, en breu, es farà públic. La proposta desbloquejaria la situació actual amb una iniciativa promoguda des del territori que aplica el model distribuït i participatiu de transició plantejat en el Pacte Nacional de Transició Energètica així com en els Plans Locals de Roses i Figueres.

Entre d’altres, el projecte pot resoldre les necessitats actuals i futures en matèria de generació d’energia. Com també ser motor de transformació econòmica de les empreses del territori i ciutadania. A través d’un model de producció distribuïda, propera als llocs de consum i amb instal·lacions ubicades en polígons industrials i en espais no productius identificats, entre d’altres.

La plataforma compta amb el suport de més d’una trentena d’entitats de diversos àmbits (el turisme, la nàutica, el submarinisme, i l’esport que apleguem 1.800 empreses), confraries de pescadors, entitats ecologistes, societat civil i partits polítics.  I té la capacitat de generar projectes sòlids de generació de renovables a curt termini, així com disposar del finançament publicoprivat necessari per a la seva l’execució.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

L’Auntament de Calonge i Sant Antoni sortejarà 23 habitatges de lloguer social

Són 23 dels 28 pisos de l'edifici als carrers d'Enric Lluís Roura i de la Sala. Els primers 17 es destinaran a unitats familiars joves (de 30 a 45 anys) i 6 a emancipació de joves (de 18 a 29 anys). Els preus de lloguer d'aquests habitatges oscil·laran entre els 346,66 € mensuals, el més econòmic, i els 691,61 €.

Altres notícies