Enguany, Platja d’Aro és l’únic municipi del Baix Empordà que compta amb una pista de gel durant els mesos de desembre i gener. Els altres pobles de la comarca que normalment oferien aquest servei, han decidit no instal·lar aquest espai per Nadal per motius de sostenibilitat. De fet, la pista de Platja d’Aro minimitzarà al màxim el consum d’aigua i s’extraurà part de la necessària d’un pou municipal no apte per al consum.
Aquesta instal·lació, de gairebé 400 metres, va posar-se en funcionament el passat divendres a la plaça dels Estanys i estarà oberta fins al 7 de gener de 2024. La pista de gel està gestionada per una empresa privada, però el consistori de Castell-Platja d’Aro la patrocina després d’arribar a uns acords. També, fan espònsors negocis locals, tant del municipi com de zones properes. A més a més, l’empresa ofereix la possibilitat que les escoles de primària del municipi de Castell-Platja d’Aro acudeixin a patinar de franc durant l’horari lectiu.
A més de Platja d’Aro, altres municipis baix-empordanesos que gaudien d’una pista de gel per aquestes dates eren Palafrugell i Palamós. De fet, el primer consistori va decidir deixar de posar aquesta instal·lació el 2021, davant la pujada de la factura energètica i la situació de sequera, apostant per altres alternatives nadalenques que potenciessin el comerç local.
Una pista en temps de sequera
La setmana passada va entrar en vigor l’estat de preemergència per sequera. Tot i això, aquest decret no regula la col·locació d’aquest tipus d’estructures d’entreteniment, depèn dels ajuntaments. Enguany, reompliran la pista de gel amb aigua d’un pou municipal que no és apta per al consum.
De fet, l’empresa propietària de la pista de Platja d’Aro explica que en tractar-se de la cinquena edició que organitzen aquest esdeveniment, saben com poden minimitzar consums excessius. També, la carpa que cobreix la pista ajudarà a conservar la fredor dins d’aquesta àrea i no haver de gastar tanta aigua.
Una petjada naturalista
L’empresa també ha volgut compensar la petjada de CO2 que “pugui arribar a deixar l’activitat” duent a terme un projecte comú amb una entitat local. En aquest cas, han escollit la proposta del Grup de Natura Sterna que consisteix a col·locar deu caixes niu per al mussol comú en diferents punts del municipi. Per tant, un petit percentatge de l’entrada que compraran els patinadors anirà destinada a ajudar a aquesta espècie vulnerable.