Dins del programa integral Fem Platja! 2020 de l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’agaró es repartiran 15.000 cendrers de platja entre els banyistes. L’acció, que fa anys que es desenvolupa, presenta com a novetat la renovació del model, de 13 per 5 centímetres en forma piramidal de color marfil i personalitzats amb el logotip turístic de la població, però ara elaborats amb material biodegradable segons les normes ISO en aquest àmbit, que no genera microplàstics i que amb el temps es descomponen en biomassa, CO2 i aigua.
Simultàniament i per vuitè any consecutiu, també es desenvolupa una campanya de conscienciació ciutadana sobre el manteniment i neteja de les platges. Per fer-ho visible s’instal·len en els espais més concorreguts -al costat de les passeres de fusta o davant de les casetes de socors per exemple- elements de grans dimensions en escala 20:1 -puntes de cigarretes, pals de gelat, xiclets, pipes o taps d’ampolla- per recordar que aquests són justament alguns dels residus més habituals que es troben a la sorra. Se n’han programat una dotzena de jornades i les properes seran els divendres 21 d’agost a Sa Conca i 28 d’agost a Cala Rovira.
Una de les tasques principals de Fem Platja! -actiu del 6 de juny al 27 de setembre- són les accions de manteniment i neteja. L’empresa concessionària, GBI Serveis, divideix el litoral del municipi en sis sectors, on hi treballa, d’una banda, cada matinada la gran maquinària de neteja, i de l’altra, diversos equips d’operaris amb suport de quads, en doble torn, de matí i tarda. També es disposa d’una barca pròpia de l’Ajuntament per realitzar neteja a l’aigua en doble torn, i d’una segona embarcació per a la neteja d’aquelles zones de difícil accés.
Enguany el programa ha incorporat noves mesures incloses en el Pla d’Accions per al Reinici Econòmic Local davant el Covid-19: higienització dels serveis bàsics (lavabos, dutxes i rentapeus), dispensadors públics de gel hidroalcohòlic, generació de sectors a les platges per garantir-ne els aforaments segons les distàncies de seguretat i la creació de la figura de 35 informadors al ciutadà que intervindran en tot l’àmbit urbà i també a la façana marítima. Uns informadors que s’afegeixen a l’equip humà habitual de 48 persones, i un pressupost addicional de 250.000 euros que amplia l’inicial de 725.000 euros previstos per aquesta anualitat. Un conjunt d’accions mitjançant les quals s’ha assolit la renovació de diversos guardons de qualitat: Bandera Blava per a Sa Conca, la Platja Gran i Cala Rovira; tres espais que acrediten també han aconseguit el distintiu Q de Qualitat Turística i el Pla de Qualitat en Destí del Baix Empordà.