10.4 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

Aquests són els municipis del Baix Empordà que ja coneixen el seu alcalde

En alguns municipis, però, encara s'estan desenvolupant converses per arribar a un acord per formar govern

Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -spot_img

Queden menys de deu dies perquè els consistoris del Baix Empordà coneguin de manera definitiva els seus alcaldes. Hi ha municipis que la mateixa nit de les eleccions ja coneixien el seu alcalde, i en d’altres, diverses formacions han arribat a un acord per accedir a l’alcaldia. En alguns municipis, però, encara s’estan desenvolupant converses per assolir un pacte per formar govern.

La majoria absoluta

Cal destacar l’arribada o el manteniment de la majoria absoluta en tres municipis del Baix Empordà: Pals, Santa Cristina d’Aro i Verges. A Pals, el candidat de Junts per Pals – ERC, Carles Pi, va millorar els resultats respecte a les eleccions del 2019 passant de cinc a set regidors. Això, va suposar l’arribada de la majoria absoluta al municipi. Carles Pi, anunciava en el programa especial de les eleccions a Ràdio Capital que afrontaven aquest mandat sense necessitat de pactar, tot i que estaven oberts a parlar amb la resta de formacions.

A Santa Cristina d’Aro els resultats de les eleccions van ser inesperats. Josep Xifre, candidat de Tots per Santa Cristina, va assolir l’alcaldia amb set regidors, és a dir, amb majoria absoluta. Aquesta entrada de la formació de Tots per Santa Cristina va anar en detriment d’ERC que va perdre a l’alcaldia i passaran a formar part de l’oposició. Josep Xifre també comentava durant la nit electoral que volien afrontar el mandat en solitari, tot i que havien de parlar amb la resta de formacions.

La CUP de Verges va aconseguir mantenir la seva estada a l’alcaldia durant quatre anys més. Tot i canviar de cap de llista, amb la nova candidata Diana Canals, la CUP va arribar mantenir la majoria absoluta a Verges. Cal recordar que enguany, eren tres partits els que es disputaven l’alcaldia al municipi.

Els pactes per l’alcaldia

A Begur, ja s’ha anunciat el pacte entre Maite Selva i Jordi Carreras per formar equip de govern. Així, Selva, cap de llista de Sempre per Begur i Esclanyà, tornarà a ser alcaldessa. Aquest acord ha deixat fora de l’equació el candidat de Tots per Begur i Esclanyà, Eugeni Pibernat. Cal recordar que fins ara, Maite Selva havia format govern amb Jordi Carreras i Eugeni Pibernat. Tot i això, amb els resultats de les eleccions del 28 M, Maite Selva només necessitava un regidor per assolir la majoria absoluta. Després de parlar amb la resta de partits la candidata va decantar-se per pactar amb Jordi Carreras. Amb aquest pacte el fins ara soci de govern, Eugeni Pibernat, passarà a ser el cap de l’oposició.

Avui, Jordi Soler, de Junts per Calonge i Sant Antoni, ha arribat a un acord amb el Partit Socialista de Catalunya i el Partit Popular, socis de govern durant els últims dos anys de mandat. Les tres formacions sumen majoria absoluta amb 9 dels 17 regidors del ple (sis de Junts, dos del PSC i un del PP). Cal recordar que Soler va accedir a l’alcaldia durant l’últim mandat després que impulsés una moció de censura l’1 d’octubre del 2021 per treure ERC de l’alcaldia.

A punt per ser alcaldes

Hi ha municipis on encara fan falta pactes per assegurar la majoria absoluta. A Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, de Tots per Sant Feliu, va guanyar les eleccions assolint la xifra de deu regidors, quedant-se altre cop a només un de la majoria absoluta. Les converses amb la resta de partits podrien ser per repetir el pacte amb el PSC o buscar un altre aliat per tornar a ser alcalde. Junts per Catalunya – Sant Feliu de Guíxols ha quedat fora del mapa anunciant que passava a encapçalar l’oposició.

A Palafrugell la situació és similar. El Partit Socialista de Catalunya va guanyar les eleccions municipals, obtenint nou regidors. Juli Fernández, però, busca el pacte amb Som Gent del Poble o Junts per Palafrugell per assolir una “majoria amplia” per ser el nou alcalde de Palafrugell. Esquerra Republicana ja va anunciar que presidiria l’oposició i la formació d’En Comú Podem ha descartat formar part del “govern de coalició del PSC amb partits conservadors”.

La fragmentació als consistoris

A Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, Maurici Jiménez, del Partit Socialista de Catalunya, va aconseguir guanyar altre cop les eleccions. Tot i això, la fragmentació al consistori és evident: el PSC va assolir sis regidors, JxCat quatre i el Bloc Nacionalista de Catalunya dos. La situació es complica perquè Esquerra Republicana, Vox, el Partit Autònoms, Som Castell-Platja d’Aro i s’Agaró i La Vall d’Aro – En Comú Podem en van  obtenir un cadascun. Maurici Jiménez no pot repetir el pacte de l’anterior mandat, ja que es quedaria a un regidor de la majoria absoluta. Per això, al municipi encara cal veure quin pacte donarà l’alcaldia al candidat del PSC.

A Torroella de Montgrí, Jordi Colomí va tornar a guanyar les eleccions amb la proposta d’Unitat i Progrés Municipal, amb sis regidors. Tot i això, la resta de regidors van quedar repartits entre la resta de formacions polítiques: Compromís, L’EST, ERC, Objectiu Torroella i Junts en van obtenir dos cadascun i el PSC un. Jordi Colomí està treballant amb les diverses formacions polítiques per assolir un acord i tornar a repetir com a alcalde de Torroella i l’Estartit.

Incertesa a la Bisbal i Palamós

A la Bisbal d’Empordà i Palamós la situació encara és incerta. Tot i que Esquerra Republicana va guanyar en ambdues poblacions, la formació de govern ha de passar pel pacte. A la Bisbal d’Empordà, Enric Marquès, d’ERC (amb quatre regidors), vol intentar formar govern amb la CUP i Junts, amb tres regidors cadascun. Però aquesta última formació també és la clau de volta perquè canviï el lideratge a l’alcaldia de la Bisbal. El candidat del Partit Socialista de Catalunya (PSC), Òscar Aparicio, vol pactar amb Junts i Tots per la Bisbal (aquest últim amb dos regidors) per aconseguir la majoria absoluta i accedir a l’alcaldia.

A Palamós, Esquerra Republicana, amb Lluís Puig al capdavant, va tornar a guanyar les eleccions. Aquest cop, però, van passar de deu a cinc regidors, perdent la majoria absoluta. Per tant, enguany es veuen obligats a pactar amb alguna de les formacions que van obtenir representació a Palamós: Som-hi per Palamós i Sant Joan (amb quatre regidors), el PSC (amb tres regidors), Junts per Palamós i Sant Joan (amb tres regidors), la CUP (amb un regidor) i Vox (també amb un regidor). ERC ja ha començat a treballar amb la resta de formacions per assolir un pacte i tornar a encapçalar el consistori palamosí.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies