14.2 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

Més de la meitat de pobles del Baix Empordà tenen caducat el pla d’emergència per inundacions

La majoria dels municipis de la comarca tenen un risc d'inundació alt o molt alt

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

Només deu municipis del Baix Empordà tenen vigent el pla municipal d’actuació en cas d’inundació. Una gran problemàtica davant que la majoria dels pobles de la comarca tenen un risc d’inundació alt o molt alt, només Begur té un risc mitjà. Des de la direcció general de Protecció Civil, estan preocupats per aquesta falta de planificació perquè, en els darrers deu anys, les inundacions han estat la primera causa de pèrdua de vides per fenòmens naturals a Catalunya, segons informa 324.

Els plans serveixen per assenyalar els punts inundables del municipi, entre altres funcions. I, un 65% dels municipis catalans, estan obligats a tenir un pla d’emergència per risc d’inundacions el tenen caducat o directament no l’han redactat mai. Una realitat que pot dificultar l’accés a ajudes administratives i la cobertura dels danys per part de les asseguradores, en cas d’emergència.

El canvi climàtic ha intensificat els fenòmens extrems per pluja. De fet, el temporal Glòria va suposar un exemple del que pot passar als pobles baix-empordanesos. La majoria van quedar afectats per la crescuda del riu i tots van patir talls de carreteres i en alguns casos de llum. Al conjunt de la comarca, es fa fixar en 17 milions el cost de la reparació dels desperfectes causats pel temporal.

Al Baix Empordà, els següents municipis tenen el pla vigent: Albons, Bellcaire d’Empordà; Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura; Palafrugell, Pals, Santa Cristina d’Aro, La Tallada d’Empordà, Ullà, Verges i Mont-ras.

Pobles de la comarca en risc sense pla

Risc d’inundació molt alt: La Bisbal d’Empordà, Calonge i Sant Antoni, Castell-Platja d’Aro, Gualta, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Serrà de Daró i Torroella de Montgrí.

Risc d’inundació alt: Colomers, Corça, Foixà, Fontanilles, Forallac, Palau-Sator, Parlavà, Ullastret i Ultramort.

Risc d’inundació mitjà: Begur.

Els casos de La Bisbal, Palamós i Castell-Platja d’Aro

Tots els municipis del Baix Empordà tenen un pla municipal d’actuació en cas d’inundació. Ara bé, l’altre aspecte és si continua vigent perquè molts cops existeix, però no s’han renovat les dades sobre les infraestructures i fet les actualitzacions pertinents. En el cas de Platja d’Aro, el consistori ja té redactat el nou pla i té prevista la seva aprovació el setembre de 2023. A Palamós, des de l’Ajuntament asseguren que el pla està pendent de renovació, ja que va caducar fa poc juntament amb les eleccions i el canvi de govern municipal.

D’altra banda, el segon tinent d’alcalde de la Bisbal d’Empordà, Xavier Dilmé Vert, exposa que tan bon punt va prendre possessió va començar a treballar en la redacció del nou pla. Creu que la renovació ja “s’ha demorat bastant” i confien en poder tenir-lo enllestit abans de la temporada de pluges fortes.

Relacionat amb aquest àmbit, també ha fet referència al fet que una de les prioritats del nou govern municipal és el canal de desguàs del Daró. Així, es podrà reduir el perill d’inundabilitat de la Bisbal.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Francesc Almagro: “Cal crear un nou pla per poder-nos adaptar a la nova mobilitat de la comarca”

Les sindicatures de greuges del Baix Empordà han fet una crida a repensar el sistema de transport públic de la comarca coincidint amb la propera renovació de la seva concessió. Proposen una reforma integral per millorar la connectivitat amb Girona, Barcelona i estacions clau com les de Flaçà, al Gironès, i Caldes de Malavella, a la Selva. I per parlar de totes aquestes reivindicacions ens ha visitat al Supermatí el Síndic de Greuges de Palafrugell, Francesc Almagro.

Altres notícies