El Govern de la Generalitat ha activat aquesta setmana la fase de preemergència en diversos municipis de Catalunya, entre els quals hi podem trobar 11 poblacions del Baix Empordà. El límit de consum per persona i dia es troba en els 210 litres i hi ha municipis que encara es troben molt per sobre d’aquest llindar. Fins ara aquest límit se situava en els 230 litres per habitant i dia.
Si tenim en compte les dades de consum del mes d’octubre de 2023, proporcionades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), els municipis que han entrat en aquest estat de preemergència i que superen molt per sobre el límit de 210 litres per habitant i dia són Torrent (500 litres per habitant i dia) i Begur (409 litres per habitant i dia). Els segueixen Calonge i Sant Antoni, amb 302 litres per habitant i dia; Pals, amb 296 litres per habitant i dia; i Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, amb un consum de 261 litres per habitant i dia.
Tot i això, hi ha altres municipis que es troben en aquesta fase de preemergència al Baix Empordà que sí que es troben dins el llindar de consum de 210 litres per habitant i dia. Seria el cas de Palamós, amb un consum de 158 litres per habitant i dia; Mont-ras, amb un consum de 164 litres per habitant i dia; o Palafrugell, amb 201 litres per habitant i dia.
Torrent vol reduir el consum
L’alcalde de Torrent, Josep Maria Ros, explica que tot i la xifra que es pot consultar a l’ACA, el cas del seu municipi és particular. “A Torrent hi predominen les segones residències amb amplis jardins”, apunta el batlle. A més, destaca el consum que generen algunes empreses del municipi, que fan pujar la mitjana de consum de manera desmesurada. Per això, destaca que estan treballant amb l’ACA per trobar mesures i separar el consum d’aquestes empreses del consum real dels ciutadans de Torrent.
A part d’advertir a la població que cal fer un ús conscient de l’aigua, Josep Maria Ros ha destacat la gran quantitat de mesures que han tirat endavant al poble per mirar de reduir el consum d’aigua. “Hem renovat totes les canonades d’aigua i les hem fet del tot eficients; hem renovat tots els comptadors del municipi i n’hem posat de digitals (la lectura és més immediata que en els comptadors analògics); a més, volem crear un pla contra la sequera i estem redactant possibles sancions per qui no compleixi amb els consums establerts; i estem mirant de conscienciar a la població del municipi”, apunta el batlle.
Josep Maria Ros reconeix que el municipi està treballant per mirar de reduir aquest consum. “Tenim la feina feta o en procés”, però explica que amb la instal·lació d’aquests nous comptadors digitals des de la companyia els han explicat que els valors reals de consum al municipi els podran consultar a partir del 2024.
Begur continua treballant
L’alcaldessa de Begur i Esclanyà, Maite Selva, ha destacat el pes que tenen les segones residències en el consum d’aigua al municipi. “Tot i que hi ha empreses que també fan augmentar el consum, el reg automàtic fa pujar les xifres”, reconeix l’alcaldessa. Ha destacat, però, la reducció del 40% que va fer el municipi durant l’estiu sobre el consum d’aigua per dia i persona.
Begur i Esclanyà va ser un dels primers municipis que va començar a imposar sancions a aquelles persones que excedien el consum d’aigua. L’alcaldessa reconeix que aquestes sancions han incidit de manera positiva en la reducció del consum, ja que molts ciutadans “intenten no ser reincidents”. Maite Selva ha explicat, però, que pensen modificar l’ordenança per endurir les sancions.
A part de reforçar les sancions, l’alcaldessa reconeix que continuaran treballant per sensibilitzar a la població per evitar els alts consums i que, finalment, l’ACA acabi sancionant el municipi.