Aquest cap de setmana s’ha celebrat la XVII Fira dels Indians de Begur, i ho ha fet amb un nou format. La Fira s’ha dividit en dos espais: el centre, la part més cultural o familiar, i el Parc de l’Arbreda, on s’han concentrat els concerts, la música i els balls. Això ha fet que hi hagi menys gent i música al centre, cosa que no ha agradat a tothom. A Ràdio Capital hem estat tot el cap de setmana fent programació en directe des de Begur, i hem pogut recollir diversos punts de vista sobre aquest tema.
Maite Selva, alcaldessa de Begur, explica que el canvi està pensat per reduir aglomeracions al centre de Begur i fer que els veïns i veïnes puguin tornar a gaudir de la fira. Assegura que molts marxaven del poble per la Fira, i que volen evitar aquesta situació.
I és que Maite Selva assegura que arribaven a patir pel que podia passar amb l’aglomeració de gent als carrers. És per això que va reconèixer que l’èxit serà si aquest any hi ha menys visitants a la fira.
Eugeni Pibernat, regidor de Promoció Econòmica, també ha explicat a una entrevista aquest diumenge a Ràdio Capital que els canvis s’han fet per afavorir els begurencs/es i als comerços locals del centre de la vila, que assegura que “no estaven massa contents” amb el format prepandèmic. Explica que “Begur ha evolucionat i que la Fira també ho ha de fer amb el poble, amb la seva fisonomia i característiques”, i que posar les parades al centre causava una situació asfixiant.
Un veí de Begur que està content amb el canvi és Joaquim Coll, de 90 anys i que ha estat a totes les edicions de la fira. Explica que aquesta edició li sembla “un èxit perquè hi ha menys gent“.
És un canvi, però, que no ha convençut als paradistes i comerciants del poble. En David, de Xocolates Comes, ve cada any a la fira a vendre xocolata. En el seu cas, el canvi ha fet que hi hagi menys gent passant per davant de la seva parada al centre de Begur. Calcula que aquest any acabarà amb un 30% menys de vendes.
Per la seva banda, Pere Feliu, regidor de Seguretat Ciutadana de Begur ha explicat que hi ha dos fets que han fet canviar la Fira dels Indians: els atropellaments de Niça al 2016 (que els va fer plantejar si calia augmentar la seguretat) i la pandèmia, que va accelerar el canvi de format. Un canvi que Feliu creu que és positiu per la seguretat.
Durant la matinada de dissabte milers de persones es van concentrar al Parc de l’Arbreda, on hi va haver festa fins quarts de quatre de la matinada. Malgrat que la Fira no s’ha acabat i caldrà fer una valoració final, de moment Feliu ha avançat que a hores d’ara no hi ha hagut incendents greus.
A espera de la valoració i conclusions finals, Eugeni Pibernat sí que ha assegurat que la seva intenció és seguir treballant per portar novetats a l’edició de l’any vinent i que la gent estigui contenta. Per això, ha avançat a Ràdio Capital que és probable que l’any que ve recuperin el “fil musical” al centre del poble. “Això acompanyaria bastant més que els carrers en silenci”, apunta.
Doncs qui hagi gestonat aquesta ideia per mi un 10(Excelente)
Per l’any que ve es podria mantenir la idea però afegint musica indiana pels carrers per ambientar una mica més del ja està! (Pot ser és el que ens ha faltat aquest any)