14.9 C
Pals
Dijous, 21 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Poma de Girona preveu mantenir una alta producció, tot i la sequera

S’espera una collita de més de 88.570 tones malgrat la manca d’aigua i les altes temperatures

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Els productors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona preveuen aquest any una collita de 88.570 tones, una xifra similar a la que hi va acabar havent l’any passat (88.340). A més, la producció es manté alta per tercer any consecutiu i la d’enguany serà la tercera més elevada de l’última dècada, en part per l’increment de la superfície de producció. Les altes temperatures i les mesures per fer front a la situació de sequera del país, que han afectat diferents zones de producció, marquen la campanya 2023.

Poma de Girona ha donat el tret de sortida de la collita, que s’allargarà fins al novembre, en un acte celebrat avui a l’IRTA-Mas Badia, a Canet de la Tallada. L’esdeveniment ha comptat amb les intervencions de Jaume Armengol, president de Poma de Girona; Joan Bonany, director de l’IRTA-Mas Badia; Quim Xifra, cap del Servei de Coordinació i Gestió Territorial a Girona. També, ha participat el conegut gastrònom garrotxí, Pep Nogué, alhora director de gastronomia del Culinary Institute of Barcelona (CIB), que ha collit la primera poma de la temporada i ha presentat també un gelat de poma com a forma divertida de consumir aquesta fruita.

Joan Bonany ha assegurat que hi haurà una poma de “bon calibre” i “d’alta qualitat”. D’altra banda, la major part de les zones de producció estan en situació d’excepcionalitat o d’emergència, però des de Poma de Girona han pogut minimitzar els efectes de la sequera amb una planificació.

El president de Poma de Girona, Jaume Armengol, ha comentat que les baixes temperatures nocturnes dels últims dies han facilitat el desenvolupament de la coloració de les varietats bicolors com la Gala. I, també, ha detallat algunes mesures adoptades en la producció d’enguany.

 

33% de la producció de Catalunya

Poma de Girona continua sent molt rellevant en l’àmbit català i estatal, ja que obté el 33% de la producció de Catalunya i gairebé el 20% de l’Estat espanyol. És a dir, 1 de cada 5 pomes produïdes a Espanya són de Girona. Enguany, els productors gironins han hagut de fer front a les mesures de sequera que s’han detectat en diferents zones. A més, l’aclarida de la poma s’ha dut a terme d’una forma més intensa i precisa que l’habitual com a mesura per anticipar-se als efectes de la sequera. Un fet que ha deixat l’arbre amb menys fruits, però d’un calibre més bo i de més qualitat.

Poma de Girona està formada per 78 famílies productores de les empreses Girona Fruits, de Bordils (Gironès); Giropoma Costa Brava, d’Ullà (Baix Empordà); i Fructícola Empordà, de Sant Pere Pescador (Alt Empordà). Aquest 2023 preveuen recollir 88.570 tones de pomes, segons dades de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) i del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) exposades per Joaquim Xifra, cap del Servei de Coordinació i Gestió Territorial a Girona.

La IGP Poma de Girona

Poma de Girona és una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) en la qual s’agrupen tres empreses que produeixen i comercialitzen la poma: Girona Fruits (Bordils), Giropoma Costa Brava (Ullà) i Fructícola Empordà (Sant Pere Pescador). La IGP Poma de Girona compta amb gairebé 80 socis productors que representen un total de 1.900 hectàrees productives distribuïdes entre les comarques del Baix Empordà, l‘Alt Empordà, la Selva i el Gironès.

D’altra banda, Poma de Girona ha superat les 2.000 hectàrees de producció aquest any i cultiva quatre varietats. En aquest sentit, la Golden encapçalarà, novament, la producció (31.740 tones), seguida de la Gala (19.240 tones), la Granny Smith (14.390 tones) i les varietats vermelles (6.030 tones). Altres varietats com la Fuji (7.820) i la Cripps Pink (6.830 tones) també es cultiven a Girona, però a escala més petita.

La proximitat del mar Mediterrani i dels Pirineus fa que les plantacions gaudeixin d’un clima privilegiat. A més, la Poma de Girona està internacionalment reconeguda com un producte de qualitat, segur, de confiança i sostenible. Els productors són fructicultors molt qualificats que usen tècniques de producció integrada respectuoses amb el medi ambient, responsables i sostenibles. Alhora fan controls de qualitat estrictes i implanten sistemes de traçabilitat.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

El Baix Empordà es prepara per a l’augment de la taxa de residus el 2025

El Baix Empordà afronta el repte del reciclatge amb contrastos entre municipis. Mentre Albons lidera amb un 93,91%, altres pobles com La Bisbal d'Empordà queden per sota del 50%. Les noves normatives europees del 2025 obligaran a millorar les pràctiques locals per reduir l'impacte ambiental i evitar un augment significatiu de les taxes de residus.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -