La poma de relleno de Vilabertran són unes postres típiques de l’Empordà que assoleixen la seva màxima esplendor en les festes d’agost i setembre. Des de segles passats a Vilabertran, era típic menjar pomes de relleno a la mitja part del ball. Molta gent de la contrada s’apropava expressament al poble de Vilabertran per gaudir d’aquestes postres tan exquisides. El poble de Vilabertran les ha heretat i les ha sabut mantenir a taula. Ara les transmet a les noves generacions a través de la fira que se celebra cada any a mitjan setembre.
La poma de relleno de Vilabertran té una època d’elaboració curta: es fa a l’agost i setembre. Aquests postres es fan amb la base de la poma capçana, que aquí anomenem capçada, la verda donzella o la reineta. Porta botifarra dolça, ou, anís, ametlla torrada, llimona, galetes (tipus Maria, ametllats o teules), sucre, farina, oli d’oliva, brots de canyella, xocolata negra i sucre caramel·litzat.
La varietat de pomes utilitzades tenen la polpa molt ferma, compacta i consistent i aguanten llargues coccions. Han estat elaborades i cuites de manera tradicional. Durant dos o tres dies es couen a foc lent en diverses sessions per tal d’aconseguir el punt òptim.
Es comercialitza en capses transparents de diverses mides, de 2 fins a 7 unitats. S’ha de conservar en fred.