El 60è Festival de la Porta Ferrada arriba amb gran novetats en la seva programació i format. A la programació del festival hi apareixen artistes com Jamie Cullum, Zoo; Nathy Peluso, Iggy Pop o Kool & The Gang. També s’ha anunciat la diversificació de l’esdeveniment en diferents actes com l’espectacle immersiu Pastoral for The Planet, el Festival Salat, el Cicle Delicatesen o el Cicle KM0.
Una gran varietat d’artistes
El director artístic del Festival de la Porta Ferrada, Josep Mallol explica que aquest festival busca ser de tots, tant per les persones de la ciutat com de fora. Mallol explica que aquest vol ser un festival que estigui al dia i que sigui el festival dels festivals. El Porta Ferrada 2022 vol recollir una gran diversitat d’estils: des del rock, a la òpera, passant per les últimes tendències d’estils urbans sense oblidar-nos del jazz.
A més, presenta propostes teatrals com l’espectacle Pastoral for the Planet, de La Fura dels Braus. Aquest és un espectacle immersiu que combina les projeccions en 360 graus i amb una orquestra simfònica en directe que té un objectiu concret.
En el cartell ja s’hi poden trobar la gran majoria d’artistes entre els quals destaquen Jamie Cullum, Kings of Convenience o Nathy Peluso. També acollirà als britànics Simple Minds, Nil Moliner, Kool & The Gang o Sopa de Cabra. D’altres noms que també són un referent pel festival són Marisa Monte, Leon Bridges o la gira de comiat de Serrat. Tot i això, l’alcalde del municipi, Carles Motes, ha remarcat que encara hi ha algun artista que s’ha de confirmar i que hi podria haver una ampliació del cartell actual.
Sergi Roselló, representant de The Project i adjunt en la direcció del festival, també ha destacat l’amplitud d’artistes que visitaran el festival. S’esperen més de 50 actuacions en 8 espais diferents. Al Guíxols Arena, l’escenari amb més capacitat s’hi esperen entre unes 3.000 o 6.000 espectadors. L’edició d’enguany, a més, permetrà que una part del públic pugui estar de peu. I els resultats, de moment, estan sent bons: de les 40.000 entrades que ja hi ha a la venda, ja se n’han venut 12.000.
Un festival descentralitzat
Josep Saballs, segon tinent d’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, ha destacat la campanya que s’està duent a terme en aquesta edició número 60 del festival. Tal com explica, aquest vol ser una edició que reconegui la feina feta fins ara i que segueixi connectat amb el públic, tan de fora com del municipi. A més destaca Sant Feliu com a capital cultural de la Costa Brava.
Aprofitant aquesta 60ena edició, també es deslocalitza el festival i es creen nous actes fora de la programació habitual de l’estiu. La primera activitat serà el 9 d’abril i que obrirà l’edició d’enguany de manera oficial, l’Escola de Rock impulsada per l’Associació Mascanada 6. Està destinada als nens i joves que vulguin aprendre una mica més sobre aquest estil musical i que acaba amb un concert. Però aquesta no serà l’única activitat dedicada als nens i joves al llarg d’aquesta edició. Una altra de les novetats serà la creació d’un mural inspirat en aquesta 60 edició, d’un artista vinculat amb la ciutat.
Aquesta deslocalització també s’aplica als concerts. Es creen nous formats per acollir concerts més íntims i també per descobrir racons nous de Sant Feliu de Guíxols. Un d’aquests nous formats que presenta Saballs és Música als puestos, que faran concerts en diferents punts de la ciutat com El Salvament, Sant Elm, etc.
L’edició número 60 de la Porta Ferrada
L’alcalde confia que aquesta serà l’edició de l’èxit. Ha explicat que aquesta edició d’enguany serà un èxit per diverses raons entre les quals es troben les ganes de tenir un festival normal, la col·laboració entre els diversos organitzadors i voluntaris i, a part, la llarga experiència que té aquest festival després dels 60 anys.
L’alcalde conclou que sense aquest teixit que s’ha establert entre el municipi, el festival i The project no s’hauria arribat fins aquesta edició número 60 del festival.