Un parc temàtic del western a l’Empordà o a la Selva, un macrocomplex hípic a Caldes, un equipament nàutic al Fluvià, un circuit del motor o un velòdrom a Quart són projectes que, des dels anys vuitanta, s’han anat plantejant en diferents moments a les comarques gironines.
Pocs s’han acabat concretant, alguns ho han fet només parcialment o tenen encara un últim alè d’esperança, i molts han acabat en fum o els seus promotors els han acabat traslladant a altres indrets. En la seva majoria, es tracta de projectes amb els quals el sector turístic confiava a afegir atractius a les comarques gironines.
Un dels primers grans projectes que les comarques gironines van veure que passava de llarg és el complex lúdic de Port Aventura, fet que el sector turístic gironí encara lamenta. Anheuser Busch va comprar terrenys a Vila-seca i Salou, però les disputes territorials entre els dos municipis van estar a punt de fer trontollar el projecte. I el Consell Comarcal de la Selva va veure la seva oportunitat i va oferir a la multinacional, el 1990, 800 hectàrees de terreny a Vilobí i Sils. Finalment, però, la proposta no va reeixir.
La comarca de la Selva ha estat especialment en el punt de mira de molts projectes, i en la dècada dels vuitanta, atès que l’antic circuit de Montjuïc havia quedat desfasat, el Reial Automòbil Club de Catalunya va adquirir uns terrenys prop de Caldes per construir-ne un. Finalment, la Generalitat de Catalunya s’hi va implicar, i va començar a projectar-se un circuit al Vallès Oriental, a Montmeló. En aquest cas, però, la història sí que va tenir un final feliç per a les terres selvatanes, ja que als terrenys on es plantejava el circuit de fórmula 1 va acabar materialitzant-se el PGA Catalunya Resort.
Maçanet de la Selva també va veure passar de llarg el parc temàtic que es va batejar –tot i que ni va arribar a néixer– com a “terra de la música”, l’any 2002. El projecte, però, no va tenir prou consens municipal ni veïnal i va quedar en no res. L’alcalde, Antoni Guinó, recorda que es va proposar des de la Generalitat. “Quan ens van venir a veure portaven el projecte dins la funda d’una guitarra, i hi havia capital, vaig arribar a conèixer alguns socis”, explica Guinó, que atribueix el fet que el projecte no prosperés als canvis en el govern de la Generalitat i a l’ajuntament. “Se’ns van ajuntar els antiparc i els antiprogrés”, explica.
Entre altres projectes dels quals ara no se sap gaire res hi ha el velòdrom de Quart, que havia d’anar acompanyat d’un palau de gel i està aturat, i el polèmic Fluvià Nàutic, a Sant Pere Pescador.
Al final, a les comarques de Girona s’hi ha acabat implementant un gran parc temàtic. Té la virtut que està prou repartit al territori i per tant, el seu efecte, és més de llarg termini. És més… de pluja fina. Però hi és. I el tenim molt a prop de casa. Benvinguts al parc temàtic pensat 100% pels turistes. Benvinguts a l’Empordà!