Portalblau, el Festival de Música i Art a la Mediterrània, arrenca la setzena edició aquest divendres 14 de juliol. Una conferència sobre els Sons de la Mediterrània a càrrec del poeta i lingüista, Carles Duarte i Montserrat, i la doctora en musicologia i etnomusicòloga, Anaís Falcó, amb il·lustracions musicals d’Andrea Da Siena, ballador, percussionista i cantador de pizzica; donarà el tret de sortida al festival. Aquesta edició que s’allargarà fins al 12 de juliol presenta una programació polièdrica amb una quinzena de propostes.
Els concerts de Judit Neddermann, Pau Vallvé, Blaumut i Els Amics de les Arts formen part de l’edició més jove i compromesa. La programació es completa amb les actuacions, La Helen, Ana Ferrer, la Gio Symphonia i Mariola Membrives; La Infanticida, l’espectacle poètic de Rosa Vilanova amb Blanca Llum Vidal i la Maria Callís; el teatre de carrer de la Companyia Xirriquiteula amb Girafes; la proposta musical-teatral de la mà d’en Dafnis Balduz i Anna Borrego; la dansa d’Àngel Duran; una conversa entre Míriam Cano i Mazen Maarouf; i un acte homenatge a una de les grans llegendes de la lírica del nostre país, Victòria del Àngels, en el centenari del seu naixement.
Totes les activitats es faran a escenaris d’alt valor natural i patrimonial de L’Escala i Empúries entre els quals hi ha la Mar d’en Manassa, l’Alfolí de la Sal, el Jardí Clos del Pastor o la Riba de l’Escala; i el Fòrum romà i els Jardins de la Muralla del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries.
Organitzat per l’Ajuntament de l’Escala, el Museu d’Arqueologia de Catalunya/MAC i TEM Productions, va néixer l’estiu de 2008 al municipi de l’Escala com a espai de trobada i d’intercanvi cultural a la Mediterrània, coincidint amb la commemoració del centenari de l’inici de les excavacions oficials a Empúries. Al llarg de totes les seves edicions, el Festival ha ofert un ampli ventall de propostes culturals amb la promoció dels valors de la cultura a la Mediterrània com a eix conceptual.
Un festival compromès
Portalblau reivindica la cultura per a tothom, la creació de nous públics, la recerca de nous talents i el compromís amb artistes emergents i de KM0 a través de crear xarxa amb altres entitats i programadors culturals. Aquesta edició incorpora un total de cinc accions en xarxa amb altres festivals i entitats del territori ( Fundació Casa de la Música de les comarques gironines, Festival Castell de Peralada, Festival Mot, Festival Sismògraf, MedFoto). Una xarxa creada per tal de fomentar Portalblau com a espai i punt de trobada, de creixement social i de diàleg permanent.
Per tal de donar suport als artistes emergents i al Programa Jove, impulsat fa tres anys; el festival va programar a la primavera les actuacions de Roger Padrós (31 de març) i de Meritxell Noguer (6 de maig), que van presentar en directe els seus discs de debut, i va organitzar una Jornada Jove (17 de juny). Totes aquestes activitats van tenir un gran èxit de participació i de convocatòria.
D’altra banda, el festival manté el seu compromís amb la cultura, la societat i el medi ambient. Per això, des del 2020, treballa activament per integrar l’Agenda 2030 i apropar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) amb accions concretes com ara: l’impuls de diferents mesures per minimitzar l’impacte ambiental del festival; el treball per la igualtat i la diversitat de gènere; suport a entitats socials del territori; programes específics per als més joves; i el foment a la creació artística a través d’un concurs de bandes emergents.