Sara Ortiz, amb la seva obra “Teixint”, ha estat la guanyadora del primer premi del 6è Concurs de Microrelats de Dones, que organitza el Punt d’Igualtat de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro amb la col·laboració de la Biblioteca municipal Baldiri Reixac, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones. El relat de l’autora nascuda a Mataró i resident a Celrà descriu el que segons ella és una antiga i real botiga de llana de Mataró on un grup de dones, entre les quals hi havia la seva àvia, es reunien per fer mitja i, a la vegada, xerrar, compartir, escoltar-se i, en definitiva, fer xarxa per ajudar-se entre elles. Una peça literària molt dolça i plena de tendresa.
En segon lloc ha quedat una jove de Castell-Platja d’Aro de tan sols 14 anys, la Dúnia Diyaf, amb la seva obra “De Senegal a Espanya”. El seu relat sorprèn amb una història malauradament molt real, la de les persones que creuen l’oceà per arribar a un món millor, deixant enrere moltes coses. Un microrelat que mostra una visió crítica envers les estructures socials que sustenten les desigualtats.
El tercer premi ha estat per Robert Carrió, un cristinenc que actualment resideix a Budapest, amb la seva obra “Reacció en cadena”. En el seu relat en Robert denuncia la influència que tenen les grans cadenes comercials envers els cossos de les dones i els cànons de bellesa que imposen. El seu text té molt força perquè mostra com dones i homes es mobilitzen lluitant activament en contra d’aquesta situació. Precisament perquè la seva residència actual és a Budapest, el seu germà i la seva mare han estat les persones encarregades de recollir el premi en nom seu.
Degut a la situació de pandèmia en què ens trobem, enguany l’acte d’entrega de premis ha estat molt més discret que els darrers anys i, en comptes de fer-se a l’Espai Ridaura, en aquesta ocasió s’ha dut a terme a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, comptant únicament amb la presència de l’alcaldessa, Mª Lourdes Fuentes, la regidora d’Igualtat, Imma Martí, i la regidora de Cultura, Tina Gorina, que han fet entrega dels premis a cadascuna de les persones guanyadores. També han assistit els membres del jurat i la tècnica el Punt d’Igualtat, Mònica Buscarons.
En aquesta sisena edició que ha girat al voltant de com les dones -conjuntament- superen les adversitats, s’hi han presentat un total de 27 obres, 6 de les quals han estat escrites per homes i les 21 restants per dones. D’aquestes 27 obres, 10 han estat escrites per persones del municipi de Santa Cristina d’Aro i la resta han arribat des de diferents municipis del territori català i internacional, com és el cas d’en Robert.
Per a poder participar, els i les autores havien de tenir un mínim de 14 anys i els microrelats -d’una extensió màxima de 300 paraules- havien d’estar escrits en català i/o castellà, a més de ser originals i inèdits. Els premis atorgats han estat unes paneres que incloïen, entre d’altres, una tableta valorada en 400€ per a la guanyadora, lots de productes d’alimentació i xecs regal per a la compra de llibres.
Les tres obres premiades s’han penjat a la pàgina web del consistori, disponibles per a totes aquelles persones interessades en llegir-les, clicant al següent link:
https://santacristina.cat/arees/punt-d-igualtat/10136-obres-guanyadores-del-6e-concurs-de-microrelats-de-dones-de-santa-cristina-d-aro.html
El 6è Concurs de Microrelats de Dones és una de les activitats que s’engloben dins la campanya “A Santa Cristina d’Aro, les coses pel seu nom”, que pretén sensibilitzar a la ciutadania de que el llenguatge crea desigualtats i, a la vegada, facilitar eines i recursos per poder fer un ús no sexista d’aquest.
Entre les activitats més destacades del programa trobem el taller de ‘Llenguatge no sexista i inclusiu’ on s’han tractat les expressions sexistes en el llenguatge, el taller ‘Estimar-se per estimar’ sobre autoestima i resolució de conflictes, i el Club de lectura que tindrà lloc demà divendres dedicat a l’obra “Dones”, de l’escriptora Isabel Clara Simó, que ha organitzat la Biblioteca Baldiri Reixac amb el suport de l’Àrea d’Igualtat.
Seguiran dilluns vinent -8 de març- amb la xerrada de reflexió i debat que té per títol “Apoderament femení. Com gestionar la càrrega mental femenina”, i amb el concurs de qüestions sobre igualtat organitzat per la Zona Jove a través d’Instagram. Al dia següent-9 de març-, tindrà lloc la segona xerrada que té per nom “Noves masculinitats: els homes també som part de la solució”.
Finalment, durant tot el mes de març, està activa la “4a Caminada per la Igualtat” que es realitza conjuntament amb els municipis de Sant Feliu de Guíxols i Castell-Platja d’Aro. En aquest cas i per evitar aglomeracions, tothom podrà realitzar-la quan vulgui i, si vol, podrà pujar una fotografia i compartir-la a la xarxa social Instagram sota el hashtag #caminemperlaigualtat.
A través d’aquesta programació variada i lúdica, des de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro seguim apostant per la igualtat entre homes i dones que, cada vegada, està més arrelada en la nostra societat.